A vaníliás kifli mennybemenetele

Mit tud ez a vaníliás porcukorba hempergetett süti, mely az osztrák otthonokban az ünnepi asztalt díszíti, mely nem csupán a karácsony részese, de a szenteste egyenesen elképzelhetetlen nélküle. Nem elég, hogy a család apraja-nagyja rajong érte, ráadásként művészeti alkotás ihletője. Az osztrákok büszkén vallják magukénak, és erre elég sok érvük van.

A finomság kiflit formáz, annak múltja pedig a török időkre nyúlik vissza. Egy éjszakába nyúlóan szorgoskodó pék megneszelte, titokban oson a török a városba be, hogy a lakosok fejét vegye. Több se kellett a derék mesternek, riasztotta a népet. Éberségének hála, meghiúsult az oszmán sereg vágya, és hogy tette feledésbe ne menjen, sütött egy félhold alakra söndörgetett sütit.

img_3205_1.jpg

Egy másik fáma szerint Ausztriában a kiflit Peter Wendler cukrász nevéhez kötik, aki 1683-ban vicces kedvében a török sereget félhold alakban formázta meg, hogy akinek kedve tartja, lenyelhesse. Bárhogy is legyen, édességünk esetében a kifli mérete tetemeset csökkent, és só helyett cukor és vanília is került bele.

img_3979.jpg

A köznép sokáig nem is engedhette magának meg, hisz a vanília a legdrágább fűszerek egyike lett, ahogy Európában határt lépett. Egészen a 19. század végéig kellett várni a hókifli térhódítására, amikor is a vaníliarudat pótolta porban árult változata.

img_3837.jpg

Azóta rendületlenül és kilószámra sütik, nincs az a mennyiség, mely így, advent tájt, gazdára ne lelne. Nincs cukrászda, kávézó, sütöde, pékség vagy üzlet, melynek polcán ne díszelegne az osztrákok első számú karácsonyi aprósüteménye. 

img_3854.jpg

Hogy mekkora becsben van, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a hókiflinek saját szobra van. Ez az egyik legmenőbb figura karácsony idején a Demel vitrinjében.  

img_3878.jpg

img_3877.jpg

img_3888.jpg

A Vaníliakifli baroneszt, merthogy így becézik, báró Federico Berzeviczy-Pallavicini mester alkotta, és a nagyközönséget elsőre meg is botránkoztatta. Nem volt szokás akkortájt, hogy színpadra kívánkozó díszletekkel és figurákkal ékesítsék az udvari portált. De a bárót nem olyan fából faragták, hogy ne vállalja múzsáját.

img_3892.jpg

A mester egyébként 1933 zimankós telén lépett be a cukrászda illatozó melegébe, ahol szívét Klara Demel első pillantásra rabul ejtette. Nem sokat teketóriázott, rögvest feleségül is vette az örököst. Ettől kezdve az ő feladata lett a kirakat díszítése.

img_3932.jpg

img_3931.jpg

img_3937.jpg

Rengeteg hatásos dekoráció fűződik a nevéhez, ám a bárónő a mai napig a nagy kedvenc. Alig lehet hozzáférni, ma is annyi ember nézi a vaníliás kiflifüzérrel teleaggatott előkelőséget. Mókás alakja mosolyt csal az arcokra.

img_3891_1.jpg

Ahány ház, annyi recept, és még milliónyi kering a neten, magára a szóra is majdnem félmillió találat érkezik, és mindenki a sajátjára esküszik. A Demel fő cukrászának, Dietmar Muthenthalernek is van egy, meg is osztja mindenkivel. Íme, a Demel numero egyes kekszének a receptje. (fotó: internet)

p1390589.jpg

Vaníliakifli á la Demel

Hozzávalók: 300 g liszt, 250 g vaj, 100 g porcukor, 10 g Demel vaníliacukor, 150 g pirított, őrölt mogyoró, plusz vaníliás porcukor hinteni

A vajat, szobahőmérsékleten, a porcukrot, a vaníliát és a mogyorót némi liszttel vegyítve robotgéppel összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a maradék lisztet és simára keverjük. Fóliába csavarjuk és legalább egy órát a hűtőben pihentetjük. 1,5 cm vastag rudakat sodrunk, körülbelül 5 grammos darabokra vágjuk és kiflivé formáljuk. Ha ezzel megvagyunk, helyezzük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 160°C-on süssük cirka 15 percig, egészen aranybarna színűig. Még melegen hempergessük meg a vaníliás porcukorban, majd amikor kihűlt, ismét szórjunk rá a keverékből. Ha dolgunk jó végeztük, valami ilyesmit kell kapnunk.

Jó étvágyat!

img_3927.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt