Advent a kastélyban – az osztrák Versailles

Nincs annál szebb díszlet, mint egy barokk kastély a háttérben. Az Alsó-Ausztriában található Schloss Hof adventi vására évek óta turisták tízezreit vonzza.

Bécstől nincs messze, csupán 50 kilométerre, a Hop on Hop off busz is kivisz ide. Savoyai Jenő és Mária Terézia barokk hagyatéka, mely a kor sztárépítészének, Johann Lucas von Hildebrandtnak keze munkája. A kastély egykor fogadásoktól, báloktól volt hangos. Most az adventi vásárra érkező tömeg idézi fel a régi, szép időket, életet lehelve a kastélyt környező vidékbe.

IMG_1000

IMG_5120

IMG_1036

Nem véletlen, hogy épp a kiváló hadvezér és katona Savoyai Jenő vetett szemet erre a helyre, hiszen a Morva-mezőként elhíresült terület több történelmileg említésre méltó és számon tartott csata színtere. Már a rómaiak és Napóleon seregei is csatáztak erre, nekünk, magyaroknak pedig egy vereséggel (II. Ottokár cseh király megverte IV. Bélát) és egy győzelemmel (Habsburg Rudolf magyar segédlettel aratott győzelmet Ottokár fölött) kiegyenlített a mérleg nyelve. A folyó árterületén épült vadászkastély volt Jenő kedvence.

IMG_5352

IMG_5220

Mária Teréziát is megigézte a környék, és mivel Savoyai örököséül unokahúgát tette meg, aki inkább pénz, mintsem mutogatható vidéki kastély után epekedett, 1755-ben a birtokot a császárnénak szép summáért cserébe átengedte. Halála után csendesebb időszak köszöntött a kastély történetébe, mígnem Ferenc József seregének kiképző központjává nem tette. Mielőtt azonban dragonyosait bekvártélyozta, volt rá gondja, hogy az értékes berendezéseket megóvja, így a bútorokat a Bécsben lévő depókban elraktározta. A II. világháború alatt a német Wehrmacht fészkelte be magát a festően szép épületbe, aztán pedig a Vörös Hadsereg szemezgetett vele. Ha a falak beszélni tudnának, izgalmasabbnál izgalmasabb korhű adalékkal szolgálnának.

IMG_5267

A történelem hamvaiból újra feléledt kastély 1986-ban esett át az első renováláson, 2002-ben pedig egy totális revitalizáción, melynek célja, hogy az épület egykori pompáját a mába hozza, a ma emberének megmutassa. Felforgatták egész Bécset, hogy az egykori berendezési tárgyakra ráleljenek, a régi bútorokat áthúzatták, az egykori tapétákat archív felvételek alapján az eredetihez hasonlóra alkották.

IMG_5270

A barokk kert, melyet egykoron Versailles-hoz mértek, helyreállításához a neves festő Canaletto képe segített, aki a Morva partjáig ereszkedő vidéket egyik alkotásán megörökített. A hétteraszos, szobrokkal díszített barokk kert még így is, hogy téli álmát alussza, most is magával ragadó. Tavasszal, amikor nyílnak a tulipánok, a rózsák, a petúniák, a dáliák, a kertészek még arra is ügyelnek, hogy színben is a hajdanihoz hasonlatos növényvilág fogadja a kertbe tévedőket. (Fotó:wikipedia)

Canaletto-wikipedia

IMG_1048

Az adventi hétvégéken 100 kiállító várja a vendégeket az egykor főúri és császári birtokon. Hátul, a majorság épületeiben kézműves foglalkozással, barkácsműhellyel és interaktív kiállítással kötik le a kicsiket. Jászolt is építettek, ahol Mária, József és a ki Jézus mellett, állatok várják az ide érkezőket, és teszik élővé a jelenetet. A karácsonyi faluban ezernyi finomság, ételek, italok és vásárfiák várnak ránk.

IMG_0972

IMG_0990

IMG_1035

Az adventi vásár december 2-3-án, 8-10-én, 16-17-én, mindennap 10.00-19.00 óra között tart nyitva. További részletek: itt.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt