Adventvárás vidéken – Alsó-Ausztria megkapó helyszíneket kínál: várak, kastélyok, apátságok

Eleged van a tömegből, a túltupírozott helyekből, a nagyvárosi ünnepi előkészületekből? Inkább rendhagyó, romantikus adventi vásárra vágysz? Keresd fel Alsó-Ausztriát!

A sejtelmes bécsi erdőben, az alpesi, lankás vidéken, a Duna kanyarulatánál, vagy éppen egy hegy csúcsán még az is megeshet, hogy szánt látunk siklani fent a fellegekben. Alsó-Ausztria természeti bája, kies tája elrepít a mesék birodalmába: lovagi várakba, barokk kastélyokba, középkori apátságokba. Közeleg a karácsony, nyakunkon az advent, engedjünk Alsó-Ausztria vonzerejének. Ízelítőül nézd át ezt a rövid körképet!

Grafenegg

A komolyzenei fesztiváljáról híres-neves Grafenegg adventkor sem hagyja ki a koncerteket, többi között gazdag zenei kínálattal várja az ideérkező vendégeket. A Kremstől 10 km-re fekvő csupa csipke, csupa báj Tudor-stílusba épült neogótikus várkastély az adventi vásárhoz impozáns háttérül szolgál. Idén ünnepelnek, 41. éve rendeznek itt adventi esteket. Ez Alsó-Ausztria egyik legszebb hagyományos karácsonyi vására, tele kulturális rendezvényekkel, művészettel és kulináris élvezetekkel. közel 150 minőségi kézműves termékeket kínáló árus, lámák, karácsonyi műhely a kicsiknek, tánc és zene várja az erre tévedőket.

Időpont: december 6-9.  10.00-19.00 óra között

Bővebben a vásárról: ITT.

Schloss Hof – karácsonyi falu

Ha már kastély, jöjjön a nagy kedvenc, a Bécstől alig egy órányira található Schloss Hof. Nagy kanállal ették itt az urak az életet, Savoyai Jenő és Mária Terézia is imádta ezt a vidéket, ha tehették, itt fogadták vendégeiket. A táj szépsége és csendje kapta meg őket. Nem véletlenül rendeznek itt évek óta adventi ünnepségeket, karácsonyi előkészületeket.  A barokk kastély nappal is csuda szép, de monumentális mivolta, megkapó formája akkor teljesedik ki igazán, amikor beragyogják az ünnepi fények és ellepik a kertet, a parkot a vendégek. A kastélyt igazi, vidéki majorság veszi körbe, ahová ezúttal a vásárosok települnek be. Több mint 100 standon kínálják portékáikat, a szebbnél szebb kézműves vásárfiákat, a kulináris specialitásaikat. Családosoknak különösen nagy élvezet.

Időpont: november 17- 18-én, 24-25-án, december 1-2-án, 8-90-én, 15- 16-án és 22-23-án 10.00 és 19.00 óra között

Megközelítés: Bécsből a Hop on Hop off busz visz ki. Bővebben a vásárról: ITT.

Burg Aggstein, egy romantikus lovagi vár

Alsó-Ausztria egyik romantikus lovagi várában, a Burg Aggsteinban karácsonyi vásárra hívnak, ha sietsz, még hétvégére odaérhetsz. Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy visszamenj a múltba és középkori környezetben hangolódj a karácsonyra. Egy 320 méter magas kőszikla vet árnyat a Dunára. Ezen magasodik Aggstein vára. A hegyszirten épült várfokról pazar kilátás nyílik Wachaura és az alatta kanyargó folyóra. A várfalakon belül kápolna, lovagterem, lent a pincében egy kellemes taverna fogadja a betérőket. Ebbe a romantikus környezetbe települnek a vásárosok adventi előkészületekre. Családosoknak izgalmas program hétvégére.

10470580_10204165237705382_6153848037023416908_o

Időpont: november 16-18. között P:15.00-19.00, Szo.V: 10.00-19.00

Bővebben a vásárról: ITT.

Eckartsau – barangolás a történelemben

Még adventi vásár nélkül is érdekes, hisz itt mondott búcsút a történelem dicső napjainak Európa évszázadokig legjelentősebb uralkodói családjának utolsó császára. Ez az a vadászkastély, ahová IV. Károly, miután Bécset elhagyta, és a schönbrunni kastélyban az uralkodói jogainak felfüggesztéséről szóló nyilatkozatot aláírta, családjával menekült, majd ahonnan Ausztriának végleg búcsút intett. A kastély ünnepi díszkivilágítással fogad, felállították már a bódékat, az árusok kipakolták portékáikat, ünnepi a hangulat. A császári park kicsinosítva várja, hogy átadjuk magunkat az adventi varázslatnak.

Időpont: november 17.-18. és 24.-25. 12.00-19.00 óra között, vasárnap 18.00 óráig, december 1. 12.00-21.00 és december 2. 12.00-19.00 óra között

Bővebben a vásárról: ITT.

Rosenburg – az egyik legszebb reneszánsz várkastély

Időpont: november 24-25. és december 1-2. 8.-9.  11.00 és 19.00 óra között

A Kamp folyó fölött magasodó szikla tetejére épült a vár, ez már a Kamptal Nemzeti Park része. Bécstől mintegy 90 km-re. Több mint 50 stand, a gyerekeknek sok színes program, forralt bor, puncs és a konyhájáról híres Waldviertler jellegzetes ételei fogadnak. Egykor a völgy felé magasodó szirten középkori lovagvár állott, melyet megvettek és átalakítottak a Hoyos család felmenői. A kastélyba egy nyolcszögletű tornyon keresztül lehet bejutni. Szép a márványterme, megmaradt a könyvtára, és csodás a várfalról a panorámája. Igazán felemelő környezet a karácsonyvárásra.

Időpont: november 26-27. december 3-4. és 8-11. 11.00-20.00 óra között

Bővebben a vásárról: ITT.

Göttweig

Isten áldotta hely, ahol pihen a lélek, ahol szívesen látják a vendéget. Göttweig ilyen, a jelentése is ez: isten áldotta hely. Innen nem távozik senki üres kézzel. Aki csendre vágyik és meditálna, miközben gyönyörködne egy csodás tájban, netán fejébe vette, hogy életét újra értelmezze, vagy egyszerűen csak felülről nézne le, mert onnan más megvilágításba kerül a dolgok rendje, vagy barátok által készített, zamatosra érlelt misebort szopogatna, az menjen el Göttweigba. Karácsonyvárásra. Idén 29. alkalommal fogadják adventi vásárral a vendégsereget. Koncertekkel gyerekeknek programokkal kedveskednek.

img_4834

Időpont: december 2-10.  10.00-18.00 óra között

Bővebben az adventi programról: ITT.

Melk

Uralja a Duna völgyét a hatalmas katedrális, Bécstől alig 70 kilométerre, az alsó-ausztriai Melkben. Különös varázsa van itt az adventnek. Van-e annál meghittebb, mint épp advent tájt felkeresni egy vallásos helyet. Ráadásul olyat, ahol több mint 900 éve, megszakítás nélkül, bencés szerzetesek gyakorolják vallásukat. A melki bencés apátság az UNESCO világörökség részeként Wachau egyik leglátványosabb és legismertebb nevezetessége, mely közel 1000 éve Alsó-Ausztria szellemi és kulturális jelképe. Az alatta elterülő városban évszázadok óta minden változatlan, a főtéren azonban ilyen tájt nagy a nyüzsgés, gyerekprogramokkal, kulináris finomságokkal és koncertekkel várják az idelátogatókat.

Időpont: november 30-tól december 23-ig

Bővebben az adventi programról: ITT.

Klosterneuburg

Klosterneuburg tündéri kis városka, Bécstől valóban egy kőhajításnyira. A központtól a táv mindössze 20 km, szinte összeépült Béccsel. 900 éve, hogy az Ágoston-rendi kanonokok Ausztria védőszentjének, III. Leopoldnak a hívására ideérkeztek, majd apátságot alapítottak rá egy évre. Templomot építettek, földművelésbe kezdtek és remek borászatot visznek. Adventi vásárokat pedig évek óta rendszeresen rendeznek. Jászol, kulináris élvezetek és kézműves termékek lesznek kaphatóak az apátság területén található Binderstadl teremben. Csodás körítés az adventi elmélyüléshez. A városháza előtti téren is lesz adventi vásár, november 29. és december 23. között. (15.30-21.00)

lllllllllllllllllllllll

Időpont: november 29- december 23. 15.30-21.00 között a városi advent, az apátságban: december 1-2.  8-8. Szo:14.00-19.00 óra, V: 10.00-19.00 óra között

Bővebben a vásárról: ITT.

Baden

És ha már a városi vásárokat hoztuk szóba, Badenbe is érdemes ellátogatni. A Bécstől csupán félórányira található festői, biedermeier városka karácsonyra sok meglepetést tartogat, ünnepi fényeivel csalogat. Fényűző, elegáns, nagystílű, ugyanakkor meghitten bájos környezet, mely megmelengeti a szíveket. A gyerekeknek sok érdekes programot szerveznek, lesz bábszínház, jön majd Mikulás, és a Kurparkba kívánságlistákat tartalmazó leveleket is feladhatnak, melyeket majd a Jézuskának továbbítanak.

baden-belvarosa-adventi-kivilagitasban (1)

Időpont: november 24. és december 24. között  H-P: 15.00-20.00 óra, Szo.V: 13.00-20.00 óra között

Bővebben a vásárról: ITTés ITT.

Mielőtt útnak indulsz, tájékozódj a honlapokról!

Fotó: saját/honlapok

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt