Adventvárás vidéken, nahát ilyet!

Tavaly jártam erre, a vidéki adventvárásba teljesen belefeledkezve, csak ámultam, bámultam és a számat tátottam. Mi tagadás, egészen más, mint amilyet egy nagyváros kínál. Meghittebb, kedvesebb és sokkal személyesebb. Nézzétek, milyen élményben volt részem. Hétvégén lesz az idei ismétlés! 

Mautern egy picinyke város Alsó-Ausztriában, Bécstől egy órányi kocsikázásra. Ha Krems Wachau kapuja, akkor Mautern a keleti bejárata. A két várost egy zöldre festett híd köti össze, ha nem folyna köztük a Duna, a két település akár egy is lehetne. Kis ékszerdoboz, olyan, mint egy nagyra nőtt falu, igaz, a helyiek kikérték maguknak, ők nem faluban, hanem városban laknak, igaz, csupán 3400 főt számlálnak.

IMG_0791

Az itteniek büszke, hosszúra nyúlt múlttal bírnak. A dombon álló castellumban már a 2. században római katonák állomásoztak, az 5. században pedig Szent Szeverin fedezte fel a helyet és gyógyító, misszionárius tevékenységéhez kolostort telepített. Épp itt, az egykori római tábor maradványainak tövében, az úgynevezett Römerhalléban rendeznek évente egyszer adventi vásárt maguknak a helyiek.

IMG_0820

Aki él és mozog, a város apraja-nagyja itt sürög-forog, mintha egész évben erre a szívet melengető eseményre készülne és várna. Arra, hogy együtt legyenek, hogy közösen és jó hangulatban készüljenek a közelgő ünnepre, hogy a ropogó tűznél melegedjenek, a helyi ínyencségekből csipegessenek és jókat beszélgessenek.

IMG_0761

IMG_0772

IMG_0828

A díszlet festői, az egykori várárok felett kis híd tereli befelé az embereket, távolban a templom világító tornya magasodik, a négyzet alakú udvaron tömeg sokasodik. Bódék rendezetlen, bájos összevisszasága, parázsló faszénen fel-felizzó tűz világa, sebtiben tákolt színpad, melyen akkor épp gyerekek hancúroztak, eszegető, iszogató felnőttek, egy szó, mint száz, meghitten kedves bábeli zűrzavar fogadja a betérő vendéget. Jó elvegyülni a tömegben, beszippantani ezt az egyedi, udvarban rekedt, fokhagymával kevert, fűszeresen párolgó boros illatot.

IMG_0812

IMG_0826

IMG_0803

Egy ajtó, melyen ki-bejárnak az emberek, felkelti az érdeklődésemet, nem mintha idekint nem érezném jól magam, de hajt a kíváncsiság, vajon odabent mi van. Idebent, a melegben tolong a városka másik fele, egy része kirakodott, a másik pedig a sok míves portéka között kutakodott.

IMG_0801

IMG_0859

A termelők, a kézművesek alig leplezett büszkeségtől dagadó mellel kínálták termékeiket, mintegy számot adva, bemutatva, mivel telt életük elmúlt 12 hónapja. Az vevők kíváncsiskodtak, amit lehetett, megfogdostak, egyik ámulatból a másikba estek, hol a kreativitás, hol az ötletesség, a találékonyság, hol pedig a kikiáltott árak miatt hüppögtek elégedetten.

IMG_0844

IMG_0847

Volt sok egyedi darab, mézből készült termékek, készre csomagolt kivitelben, mézes gumicukorkával megtoldva, különleges adventi koszorúk, ötletes dísztárgyak, ajándéknak, Wachau jellegzetes gyümölcsének, a kajszinak a törzséből készült mécses tartó, és még ezernyi csuda jópofa, kedvező áron kínált fa alá való csoda. A kedvencem ez a kézzel horgolt köntösbe öltöztetett karácsonyfadísz volt, kér euróért.

IMG_0896

IMG_0855

IMG_0920

Az adventi vásár Mauternben idén november 24-én, szombaton, 10.00-től este 8-ig, 2-én, vasárnap pedig 10.00től este 6-ig várja vendégeit. Részletesebben: ITT.

És ha már erre járunk, Kremset is érdemes bejárnunk, ahol városi adventi vásárt rendez a domonkosrendi dóm. Részletek: ITT.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt