Adventváróban – vidéken, még ilyet!

Vidéken jártam, adventi vásárt láttam, ámultam és bámultam. Más, mint a nagyvárosban. Nézzétek!

Mautern egy picinyke város Alsó-Ausztriában, Bécstől egy órányi kocsikázásra. Ha Krems Wachau kapuja, akkor Mautern a keleti bejárata. A két várost egy zöldre festett híd köti össze, ha nem folyna köztük a Duna, a két település akár egy is lehetne. Kis ékszerdoboz, olyan, mint egy nagyra nőtt falu, igaz, a helyiek kikérték maguknak, ők nem faluban, hanem városban laknak, igaz, csupán 3400 főt számlálnak.

IMG_0791

Az itteniek büszke, hosszúra nyúlt múlttal bírnak. A dombon álló castellumban már a 2. században római katonák állomásoztak, az 5. században pedig Szent Szeverin fedezte fel a helyet és gyógyító, misszionárius tevékenységéhez kolostort telepített. Épp itt, az egykori római tábor maradványainak tövében, az úgynevezett Römerhalléban rendeznek évente egyszer adventi vásárt maguknak a helyiek.

IMG_0820

Aki él és mozog, a város apraja-nagyja itt sürög-forog, mintha egész évben erre a szívet melengető eseményre készülne és várna. Arra, hogy együtt legyenek, hogy közösen és jó hangulatban készüljenek a közelgő ünnepre, hogy a ropogó tűznél melegedjenek, a helyi ínyencségekből csipegessenek és jókat beszélgessenek.

IMG_0761

IMG_0772

IMG_0828

A díszlet festői, az egykori várárok felett kis híd tereli befelé az embereket, távolban a templom világító tornya magasodik, a négyzet alakú udvaron tömeg sokasodik. Bódék rendezetlen, bájos összevisszasága, parázsló faszénen fel-felizzó tűz világa, sebtiben tákolt színpad, melyen akkor épp gyerekek hancúroztak, eszegető, iszogató felnőttek, egy szó, mint száz, meghitten kedves bábeli zűrzavar fogadja a betérő vendéget. Jó elvegyülni a tömegben, beszippantani ezt az egyedi, udvarban rekedt, fokhagymával kevert, fűszeresen párolgó boros illatot.

IMG_0812

IMG_0826

IMG_0803

Egy ajtó, melyen ki-bejárnak az emberek, felkelti az érdeklődésemet, nem mintha idekint nem érezném jól magam, de hajt a kíváncsiság, vajon odabent mi van. Idebent, a melegben tolong a városka másik fele, egy része kirakodott, a másik pedig a sok míves portéka között kutakodott.

IMG_0801

IMG_0859

A termelők, a kézművesek alig leplezett büszkeségtől dagadó mellel kínálták termékeiket, mintegy számot adva, bemutatva, mivel telt életük elmúlt 12 hónapja. Az vevők kíváncsiskodtak, amit lehetett, megfogdostak, egyik ámulatból a másikba estek, hol a kreativitás, hol az ötletesség, a találékonyság, hol pedig a kikiáltott árak miatt hüppögtek elégedetten.

IMG_0844

IMG_0847

Volt sok egyedi darab, mézből készült termékek, készre csomagolt kivitelben, mézes gumicukorkával megtoldva, különleges adventi koszorúk, ötletes dísztárgyak, ajándéknak, Wachau jellegzetes gyümölcsének, a kajszinak a törzséből készült mécses tartó, és még ezernyi csuda jópofa, kedvező áron kínált fa alá való csoda. A kedvencem ez a kézzel horgolt köntösbe öltöztetett karácsonyfadísz, kér euróért.

IMG_0896

IMG_0855

IMG_0920

Ígérem, jövőre szólok időben, merthogy ez az adventi vásár egyszeri, idén sajnos megismételhetetlen.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt