Csúszkálás a jégen Bécs szívében, verőfényes napsütésben

És hol másutt, mint egy impozáns környezetben, a Rathaus és a Burgtheater ölelésében. Január közepe óta élvezhetik a bécsiek és az ide látogató külföldiek ezt a mesébe illő helyet. Március 3-ig még van idő, és most az időjárás is kedvező, hogy kihasználjuk a sportolási lehetőséget. Délelőtt 10.00 és este 10.00 között 12 óra áll rendelkezésre, hogy nagyokat csúszkáljunk a jégen.

Ismét áll a régi kedvenc, és csak úgy vonzza a helyieket. A korcsolyázás már-már népsporttá vált az osztrák fővárosban. Régi hagyomány ez Bécsben, szokás volt már Mária Terézia idejében. Akkoriban korcsolyaünnepélyeket rendeztek rendszeresen, eleinte csupán a nemeseknek, aztán szép lassan elterjedt. Ma már szinte alig akad bécsi lakos, aki a lábára koricipőt még sosem húzott.

Ennyi épp elég is volt ahhoz, hogy ez a „Jégálomra” keresztelt kezdeményezés megvalósuljon. 1800 négyzetméterrel indult a pálya, mely az évek hosszú során 9000 négyzetméterre terebélyesedett mára. Egyértelmű sikertörténet ez, mely szezononként 1 milliónál is több embert csal a szabadba és buzdít testmozgásra.

A két pályát, ahol kicsik, nagyok, amatőrök és profik kedvükre siklanak, egy 550 méteres, kacskaringós szakasz köt össze, melyen a haladási irány, a karambol elkerülése miatt, jól láthatóan ki van jelölve.

Idén több újdonsággal is előrukkoltak. A bécsiek mindig is kedvelték a hangzatos lózungokat, melyekkel sosem fukarkodtak. Imádják a legeket, amiből az idei szezonra is jut egy: a Városháza előtti téren épült fel a világon először kétszintes mobil műjégpálya, a „Sky Ring”. 850 négyzetméter plusz terület, melyhez 120 méteres feljáró vezet, és ahonnan a kilátás és rálátás is remek. És ha ez kevés lenne, egy hatalmas, 120 négyzetméteres LED fal is épült a Városháza tövébe.

De van, ami nem változott, a jégkugli, ez az ősi, osztrák sport, melyet már a 16. században űztek az Alpokban, és mely igen trendi a nagyvárosokban, változatlanul szerepel a választékban. Több állásos pályát építettek a sportág szerelmeseinek, melyet esténként használhatnak a felnőttek, ám délelőttönként a kisiskolások és az óvodások élvezik itt a jeget. Így biztosít a város az utánpótlásnak ingyenesen helyet. (Ezen kívül is van egy elkerített rész, ahol az apróságok megtehetik az első sikamlós lépést, szülői segédlettel, természetesen.)

 

Aki nem hozott magával korit, de elkapta a hév, és szívesen körözne egyet, az sem marad hoppon, van kölcsönző, ahol 1200 pár előmelegített cipő, 23-astól egészen 52 méretig, bérelhető. A kicsik kétélű korit kapnak, hozzá fejvédő sisakkal, hogyha elesnek, bajuk ne essen. Felnőtteknek 8 euró, gyerekeknek, nyugdíjasoknak és csoportosan érkezőknek kedvezményt adnak. Hogy ne kelljen sorba állni, érdemes a jegyet előre online megvásárolni. (2 euró depozitra számítsanak, akik a neten vásárolnak, cserében viszont 10 százalékot megspórolnak. A kasszában az letét visszajár.)A cuccokat is le lehet tenni, 3 euró a bérleti összeg, melyet a korizást követően visszaadnak a delikvensnek.

Hét ágra süt a nap, az emberek pólóra vetkőzve koriznak. Árnyékot vet a test, a jég meg olvadni kezd. Kipróbálni mindenképpen érdemes!

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt