Csúszkálás a jégen, Bécs szívében

Ismét áll a világ egyik legnagyobb, szabadtéri jégpályája a Rathaus előtt, a Városháza és a Burgtheater fogságában. A „Jégálom” 8.000 négyzetméteren, fényben úszó pályákkal és 750 méteres sétánnyal várja e téli sport iránt elkötelezett híveket.

Már megszokhattuk, hogy a Rathaus előtt mindig történik valami. Idén sem marad üres a terület, 23. alkalommal nyitják meg a terepet a korcsolyázás szerelmeseinek, valóban mesés környezetben. Íme, egy valóra vált álom a jégen.

IMG_3242

IMG_3249

Régi hagyomány ez Bécsben, szokás volt már Mária Terézia idejében. Akkoriban korcsolyaünnepélyeket rendeztek rendszeresen, amit eleinte csupán a nemesek élveztek, aztán szép lassan elterjedt, és ma már szinte alig akad bécsi lakos, aki a lábára kori cipőt még sosem húzott. A korcsolyázás szinte népsporttá vált Bécsben.

IMG_3071

23 éve ez adta az ötletet, hogy létesítsenek egy korcsolyapályát a város szívében. 1800 négyzetméterrel indult a „Jégálomra” keresztelt kezdeményezés, aztán egyre terebélyesedett, mígnem mára elérte a 8000 négyzetmétert. Egyértelmű sikertörténet, mely szezononként 700 ezer látogatót, bécsit és külföldit, csal a szabadba és buzdít testmozgásra.

IMG_3231

IMG_3130

A két pályát, ahol kicsik, nagyok, amatőrök és profik kedvükre siklanak, egy 750 méteres, kacskaringós szakasz köt össze, melyen a haladási irány, a karambol elkerülése miatt, jól láthatóan ki van jelölve. A kicsiket pedig egy elkerített rész várja, itt teszik meg az apróságok az első sikamlós lépéseket, szülői segédlettel, természetesen.

IMG_3133

A jégkugli, ez az ősi, osztrák sport, melyet már a 16. században űztek az Alpokban, trendi lett a nagyvárosokban, itt is egy több állásos pályát építettek a sportág szerelmeseinek a számára.

IMG_3085

Aki nem hozott magával korit, de elkapta a hév, és szívesen körözne, az sem marad hoppon, van kölcsönző, ahol 2000 pár előmelegített cipő, 23-astól egészen 52 méretig, bérelhető. A kicsik kétélű korit kapnak, hozzá ingyen fejvédő sisakkal, hogyha elesnek, bajuk ne essen.

IMG_3102

IMG_3224

Aki kimozogta magát, vagy éppen elunta a bámészkodást, azokat várják a mindenféle földi jóval megtömött standok. Bár se hó, se hideg, a kétemeletes alpesi hütte emlékezetünkbe idézi a telet. A fából tákolt Almhütte az alpesi filinget hozza a közelünkbe. És a panorámájára sem lehet egy szavunk sem.

IMG_3194

IMG_3186

A LED-lámpákkal megvilágított pálya reggel 10-től este 10-ig van nyitva, egészen március 4-ig. A belépődíj felnőtteknek 7,50, gyerekeknek 5 euró, de többféle kedvezmény is igénybe vehető. Például, ha online veszünk jegyet, 10% engedménnyel tehetjük meg. Hétfőnként este 5 és 6 között a siklás ingyenes, a “last minute” jegyek pedig az utolsó fél órára 3,50 euróba kerülnek.

IMG_3258

IMG_3107

Idén lesz még egy különleges meglepetés is a futballfanoknak. Február 11-én érkezik Bécsbe a nyári, Oroszországban megrendezésre kerülő FIFA világbajnokság eredeti, nyertes trófeája.

IMG_3204

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt