10 hasznos tipp Bécsbe indulóknak 1. rész

Évente több millió turista választja úti célul a világ egyik legélhetőbb városát. Hogy ne érjenek meglepetések és ne érezzük magunkat teljesen idegennek, íme, néhány hasznos tudnivaló, melyek kényelmessé teszik a hétvégénket.

1. Figyelem! Vasárnap a boltok zárva vannak Bécsben!

Bécs az utóbbi pár évben sokat fejlődött és a maga módján az európai mainstreamhez igazodott, de vannak dolgok, amikből nem enged. Ilyen például az az eltökélt szándék, hogy vasárnap pihennie kell az embereknek. Hétköznap az élelmiszerboltok este fél 8 és 8-ig várják a vevőket, szombaton este 6-kor zárnak, és vasárnap ki sem nyitnak. (Azért akad egy-két kivétel, ilyen például a Praterstern állomásnál lévő Billa, mely este 10-ig tart nyitva.)

IMG_2734

2. Alkoholfogyasztás 

Jó, ha tudjuk, Ausztriában, így Bécsben egy pohár sör, vagy bor elfogyasztása után még kocsiba ülhet és vezethet az ember. Ezrelékben kifejezve, a megengedett véralkoholszint 0,5. A kerékpárosoknál sem teljes a szesztilalom biciklizés közben, 0,8 ezrelék alkohol elfogyasztása esetén még az utcán kerekezhetnek. Az ittas vezetést egyébként keményen szankcionálják, 300 és 3.700 euró a büntetés mértéke.

IMG_1566

3. Nem érdemes szemetelni!

2017 áprilisától új szabály lépett életbe, mely szerint keményen büntetik a szemetelőket. A helyszíni bírság minimum 50 euró, de akár 90 is lehet. Ha pedig feljelentenek, a büntetés akár 2000 euróig is terjedhet. Jó, ha tudjuk, a dohányosokra, a csikket utcán eltaposókra külön fókuszálnak. De ne ijedjünk meg, kukát lépten-nyomon találunk, nem kell a szemetünket sokáig magunkkal hurcolásznunk.

IMG_2227

4. Jobb nem bliccelni!

Bécsre különösen igaz, nem érdemes a tömegközlekedési eszközökön bliccelni. Elég gyakran lefülelik a feketén utazókat, és jókora bírságot, 103 eurós büntetést rónak ki rájuk. Ne felejtsük el, a jegyeket vásárlást követően érvényesíteni, fizetni azonban nem minden utazónak kell! Erről bővebben olvashatsz: itt. És még egy hasznos tipp, a metrók naponta hajnal 5 órától 0.15-ig közlekednek, kivéve a hétvégeket és az ünnepeket. Akkor egész éjjel mennek, ezt megszavazták a bécsiek.

IMG_8783

5. A taxi mellett van Uber

Ha lekéstünk mindent, jó, ha tudjuk, itt működik az Uber, a taxitarifáknak körülbelül a fele. Használjuk bátran, egyébként a taxi sem drága, az alapdíj nappal 3,80, kilométerenként pedig 1,05-1,42 között mozog az ár, éjjel ez valamivel többet kóstál. Várakoztatni a taxit nem éri meg, 27,80 ebben az esetben az óradíja. Borravalót a sofőrnek szokás adni, de megáll a dolog 10%-nál.

IMG_2231

10 hasznos tipp Bécsbe indulóknak: 2. rész

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt