Nem szokványos fotókiállítás Badenben, vonattal Bécstől félórára

A világ legjobb fotóművészei adtak egymásnak randevút immár ötödik alkalommal a Bécs közelében fekvő festői kis városkában, az alsó-ausztriai Badenben. Ausztria Monacója szabadtéri galériává változott, a művészet a városba költözött.

Európa legnagyobb fotókiállítása hét kilométer hosszan hömpölyög a parkokban, az utcákon, a tereken. 1.500 óriási fotó mindenütt szétszórva, ám valójában nagyon is kigondolt rendben, egy városi és egy kerti körpályára osztva, a nyilvános térbe ágyazva. Mintha nem lenne amúgy is elég, amiben gyönyörködni lehet, most ráadásként szabadtéri galériává lényegült a biedermeier városka.

A hosszan hömpölygő képek megállásra késztetnek. Hol a téma, hol a megoldás, hol a fantázia kreálta montázs. Számtalan emberi, meghitt, hátborzongató, olykor hideglelő pillanat, a képek a valós élettel szembesítenek. Szépségében, nyomorúságában, valamennyi csodájával, művészi interpretációban.

A 75 négyzetméteren elterülő 800 fajta, összesen 25 ezer rózsatő fogadja Ausztria legnagyobb rózsakertjében a látogatókat. A Rosarium, a Rózsakert ölelően fogadja magába az alkotásokat, némelyik olyan, mintha kifejezetten ide készült volna, ámulatba ejtően simul a környezetbe, de akad olyan fotó is, amelyen a természet tompítja az arcokra kiülő fájdalmat.

Szembejön velünk a fél világ, de legfőképpen Észak-Európa. Nordwärts (Észak felé) a címe az idei La Gacilly-Baden Photo 2022 fesztiválnak, amelyen számtalan észak-európai fotográfus hatalmas méretű fényképekkel képviselteti magát, bemutatva hazájuk és a világ vadregényes tájait, de kivált Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország lakóinak a természethez fűződő viszonyát.

Az ötlet kiagyalója Jacques Rocher, az Yves Rocher alapítvány elnöke, és Yves egyik fia, aki szülővárosába, egy aprócska francia faluba, La Gacillybe egy nagy ívű szabadtéri fotótárlatot álmodott. Az első, 2004-ben megtartott fesztivál témája az ember és a környezet kapcsolata alapvetően mára sem változott: az egyik legkifejezőbb művészeti eszköz segítségével ráirányítani a figyelmet az ember és a Föld jövőjére.

Mára a kezdeményezés Európa legnagyobb fotókiállításává nőtte ki magát. A 2018-ban La Gacilly és Baden közötti exkluzív együttműködés vette kezdetét: a képeket először La Gacillyben, majd rá egy évre Badenben mutatják be, aminek következtében Ausztria Monacója a nemzetközi fotós szcéna részesévé vált. Tavaly a tárlatot közel 300 ezren tekintették meg.

A fesztivál hangsúlyozottan fellép a szén-dioxid-kibocsátás ellen, a párizsi klímaegyezmény szellemében szervezték meg, így csatlakozva e nemes célhoz, jómagam is hátrahagytam az autómat, és vonatra szálltam. 37 perc alatt a Prátertől már Badenben is voltam, ahol megnyugvással konstatáltam, hogy meglehetősen környezettudatos a város lakossága is, hisz tömérdek bicaj várt a pályaudvar előtt a gazdájára.

Badenben a nagyvilági luxusba ágyazott modern művészet vár rátok. Az egész város egy óriási színpaddá, egybefüggő múzeummá változott, ahol október 16-ig láthatjátok a tárlatot.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: ITT