3 menő turi Bécsben  

Bécsbe nem turkálni jár az ember. Pedig itt is vannak igényes boltok, melyek használt ruhákat árulnak. Csak tudni kell, merre. Most olyat mutatok, mely sok emberrel tesz jót.

Turkálókat felfedezni Bécsben nem megy könnyen. A turistákkal teli bevásárlóutcákon az ismert áruházláncok jobbnál jobb akciókkal csalogatják a vevőket, ilyen helyekre a second handesek nem települnek. Ezek a boltok nincsenek jól látható helyen, kell hozzá némi helyismeret, hogy az ember tudja, melyikben mit és milyen áron vehet.

img_5591.jpg

A Humana hálózat jótékonysági célból jött létre, idestova 25 éve van jelen Bécsben. Ez idő alatt közel 100 ezer tonna ruhát gyűjtött össze, mert rávette az embereket, ne dobják ki megunt gönceiket, hanem adják le a gyűjtőkben. Hogy a még hordható ruhák ne menjenek veszendőbe, bolthálózatot hozott létre, ezekben árulják a kiselejtezett ruhaneműket. A Taborstrasse 20A alatt is van ilyen üzlet, ez lánc legújabb tagja.  

img_6530.jpg

img_6562.jpg

A viszonylag kis boltban akad minden, női, férfi-, gyerekruha, sportolásra alkalmas felső, mez, kabát és kiegészítők, nem kis mennyiségben. Csak frissen mosott, illetve tisztított árut tartanak, természetesen aprólékosan szétválogatva, hogy könnyű legyen eligazodni és megfelelő méretet találni.

img_6537.jpg

img_6539.jpg

A Löwengasse 37. számhoz viszonylag könnyű eljutni, sok turista megfordul erre, főként azok, akik a Hundertwasser-ház felé igyekeznek, ha már erre járnak, ide is benéznek. A sarkon, épp az 1-es villamos megállójával szemben lévő üzlet tárt karokkal várja őket. 

img_5546.jpg

img_5566.jpg

Imola, ki érti a magyar szót is, vezeti az üzletet, mely csak látszatra kicsi. Hátra menve több, apró szoba rejti a kincseket. Kevesen távoznak innen üres kézzel. Sok a bunda, hisz most van itt a szezonja. Le is nyomják felére az árakat, hogy ne kelljen raktáron őrizni a megmaradt darabokat.

img_5565_1.jpg

img_5577.jpg

A Wiedner Hauptstraße 23-25. szám alatt lévő üzlet tágas és világos, megközelítése nem bonyolult, az opera elől indul az 1-es villamos, és épp a glóbuszos üzlettel átellenben tesz le. Impozáns kirakat csalogat belépésre.

img_5543.JPG

img_5598.jpg

Nagy a rend, olyan, mint bármely más üzlet. Első ránézésre fel sem tűnik, hogy ez egy second hand. A választék széles, alkalmi öltözéktől kezdve színben és fazonban különválogatva sorjáznak az új gazdára váró ingek, nadrágok, ruhák, a válogatást megkönnyítve.

img_5617.jpg

Igen kedvelt az osztrák népviselet, van is belőle választék bőven. Nem csak gyerekméretben. Külön szobában rendezték egybe a színben és méretben bővelkedő dirndliket. 

img_5601.jpg

img_5603.jpg

Olyan formája ez a segítésnek, mellyel mindenki jól jár, aki a ruháit elajándékozza, tudja, más még hordani fogja, aki a használt cuccot megveszi, nemcsak gardróbját frissíti, de a maga módján adakozik is, hisz az árúért fizetett összeget jótékonysági célra fordítja a szervezet. Az már külön bónusz, hogy ez a tevékenység 60 embernek munkahelyet is teremt.

Jó turkálást!

Fotó: internet

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt