3 napos nonstop buli Bécsben, a Duna-szigeten

Európa egyik legnagyobb, ingyenes szabadtéri fesztiválja, immár 36. alkalommal indul útjára. A szervezők közel 3 millió embert várnak hétvégén a Donauinselfestre, a Duna-sziget Fesztiválra, Bécs legnagyobb bulijára.

A Duna-sziget fesztivál bejött, minden évben nézőszámban rekordot dönt. Idén is nagy lesz a tumultus, erre azért készüljünk. De nem is csoda, hisz a szervezők ezúttal is kitesznek magukért, 1500 előadóval, 13 színpaddal és 600 órányi programmal várják az érdeklődőket, a családosoknak, a gyerekeknek és a sportszeretőknek meglepetéseket ígérnek.

A háromnapos rendezvényen rengeteg műfaj lesz jelen, ízelítőül néhány: pop, rock, elektronikai zene, hiphop, heavy metal és még sok más. A fellépők kétharmada osztrák, többi között az austropop „atyját”, a nagy kedvencet, Wolfgang „Wolferl” Ambrost is idevárják, de külföldi sztárok sem maradnak távol, ellátogat például a legnagyobbak közé sorolható svéd Mando Diao rock-pop banda. Az idei fesztivál kiemelt tematikája a nők zenei életben történő szerepvállalása. Az Ebner-Eschenbach Area nevű színpadon kizárólag női előadók játszanak és kísérő programjaikkal is a nőkre fókuszálnak, persze azért férfiakat is szívesen látnak.

Az első fesztivált egyébként 1983-ban rendezték, akkor fejezték be a Floridsdorfer-híd építését, és azt ünnepelték. A szervezőknek az tűnt fel, hogy a várt 15 ezer vendég helyett, mintegy 150 ezren érkeztek. A nem várt sikeren felbuzdulva indult a fesztivál az útjára. A rendezők megérezték a kecsegtető lehetőséget, és azóta rendszeresen rendezik a bécsi „szigetet”.

A sikerhez persze a helyszín is sokat hozzátesz. A Duna-sziget (Donauinsel), ahová metró vezet, ahol több millióan megfordulnak minden évben, igazi paradicsomi hely a nagyváros szívében. Frekventált fekvése, a központhoz való közelsége, kényelmes megközelíthetősége miatt lett a bécsiek kedvence. Bécsben egyébként ez az egyetlen sziget, nem töri meg a Dunát több ilyen. Igaz, ez sem természetes képződmény, hanem részben ember alkotta, mesterséges létesítmény. Amúgy igen praktikusan kettő az egyben: szabadidős paradicsom és árvízvédelem. A 21 km hosszú fölnyelven, mely hol 210 méterre kiszélesedik, hol meg 70 méterre összezsugorodik, a fesztivált 4,5 km hosszan, a Nord- és a Reichsbrücke között rendezik.

A 36 év alatt számos világsztár megfordult a szigeten, a krónikások rengeteg emlékezetes koncertet jegyeznek, Madonna Bécsben először itt lépett fel, Falco legendás koncertjén 100 ezer ember tombolt és tolongott, 250 ezer nézővel pedig a Kelly Family tartja a rekordot. A fesztivál mára akkora méreteket öltött, hogy a buli idejére kitelepítenek több rendőrőrsöt, ők vigyázzák a rendet és a biztonságra is felügyelnek. Tűzoltók és egészségügyi dolgozók is szép számmal várakoznak bevetésre. És éhen, szomjan nem marad senki, a fesztivál idejére több száz elárusító bódé települ ki.

A fesztivál időpontja: június 21-23. között, a részletek pedig ITT találod.

Fotó: saját

Még több Bécsről a Bécsi feketén. Csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!