2 trendi teázó Bécsben

Bécs és a teaivás kultúrája valahogy elkerülte egymást, pedig az osztrákoknak még saját teafű-kreációjuk is van, de ez is kevés volt ahhoz, hogy intim viszonyba keveredjenek az ízes itallal. 

A naptár szerint már rég teát kellene szürcsölnünk, de csak nem akar jönni a hideg, amikor a standokon árulják a forró, borral, punccsal, vagy rummal ízesített nedűket, mely igazi aromáját épp ezektől az adalékoktól veszíti el. Teát persze vendéglőben is rendelhetünk, de egetverő élményben nem lesz részünk, kapunk egy forró vízzel telt kannát és mellé egy filteres teát. De ne adjuk fel, a császárvárosban is találunk teaházakat, jobbnál jobbakat. img_0286.jpg

A Demmers teaház nemcsak Ausztria-szerte ismert és nevezetes, de a kereskedő cég már szinte egész Európát behálózta. Alapítója, Andrew Demmer, bár Londonban született, egészen ifjú kora óta Bécsben nevelkedett. Az első teaházat, mely nevét viseli, 1981 alapította.

img_0309.jpg

A választék óriási, több mint 300 féle teafüvet tartanak ezekben a dobozokban. A vevő precízen, patikamérlegen lemérve kapja a kívánt mennyiséget. Egyszerre nem túl sokat, hisz némelyik kilója több száz euróra is rúghat, de azért akadnak olcsóbbak. 3-4 euróért egészen kiváló minőségűek, és most 10 dekáról beszélek. Nem egyszerű választani, külön tudomány ennyi féle fajta közt eligazodni.

img_0314.jpg

A boltban árulnak mindent, mi a teakészítés rituáléjához elengedhetetlen. Csészéket, kannákat, szitákat, dísztárgyakat, füstölőket. Az emeleten kényelmes fotelekben ejtőzve pedig ki is próbálhatjuk a különféle aromájú teákat.   

img_0329.jpg

img_0326.jpg

Demmers Teaház, Mölker Bastei 5, 1. kerület, nyitva: hétfő-péntek: 10:00 – 18:00 (szombaton zárva)

Hogy autentikusak legyünk, mert a teafű mégiscsak keletről került elő, látogassunk el egy japán teaházba. A Cha No Ma a Naschmarkt mellett található. 

img_0241.jpg

Idd, edd és szeresd. Ez a ház mottója, ezt mondja a Machta teára, mely a ház specialitása. Nagyon intenzív, zöld a színe, ne ijedjünk meg tőle. Évszázadok óta ez a japán teaszertartás eszenciája, különleges összetevőkkel bíró zöld teája. Orvosság, melynek titkát sokáig csak az uralkodók, szamurájok, kiváltságosok tudták, és többnyire csak ők fogyasztották.

img_0252.jpg

Több fajta közül választhatunk, van hagyományos, szójás, juharfaszirupos, csokis latte, és mindezt fagyi formában is kérhetjük. A vakumba csomagoltakat, a nagyon frisseket hűtőben tárolják, elvitelre onnan vegyünk.

img_0246.jpg

Cha No Ma, 4. kerület, Faulmanngasse 7. hétfő-szombat: 10.00 – 18:00 óra

Világszerte, másodpercenként 15 ezer csésze teát isznak az emberek. Földünk legkedveltebb itala lett, ehhez persze nagyban hozzájárulnak a nagy, teaivó nemzetek. Osztrák nincs közte, viszont a kultúrához a sajátját hozzátette. Az echte, osztrák teát Mizzi Thum kreálta, 1900-ban, Anna Sacher kívánságára. 

img_0315.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt