300 kilós kötött pulcsit öltött magára a Stephansdom főoltára

A violaszínű, óriásira méretezett, négy XL-es pulcsi hamvazószerdától nagyszombatig a Stephansdom főoltárát fedi. A böjti leplet helyettesíti.

A kortárs művészek Bécsben régóta nyitott kapukat döngetnek. Ez alól az egyházi épületek sem kivételek. Egyre több templom fogad be különleges, formabontó alkotásokat, melyeket a ma művészei alkotnak.

Lassan már hozzá is szokhattuk, hogy húsvét közeledtével a Stephansdom belseje is átalakul, négy évvel ezelőtt például böjti kendővel lepték meg a híveket, melyet az osztrák szobrász, Peter Baldinger álmodott meg. Két éve is különleges látvány várta a betérőket, a „mennyboltot” kövek százaival díszítették tele, melyek 6 méter magasan csüngtek 40 napig a fejünk felett.

A mostani alkotást az osztrákok fenegyereke, a kortárs művészet egyik legnagyobb, nemzetközileg elismert képviselője Erwin Wurm követte el. Wurm több mint 30 éve kísérletezik, kutatja a szobor tömegét, volumenét, statikáját, az alkotás alapfeltételeit, a művészet új útjait. A botrányairól elhíresült művész most önmagához képest egészen visszafogott, lehet, hogy istenháza hozta e hirtelen alázatot. Most az oltárt bugyolálta be, méghozzá akkora pulóverbe, mely még Gullivernek is óriási lenne. E túlméretezett, 80 négyzetméteres kötött holmi a böjti időszakra hívja fel a figyelmet, és már tavaly is megcsodálhatták az itteniek.

A dóm déli oldalában áll egy hatalmas, nagyra méretezett melegítőpalack, óriási lábakon szobroz megingathatatlan, és szimbolikus meleget ad. Idén narancssárgában pompázik, tavaly még fekete színt öltött magára. Már szokatlan mérete is megállásra késztet, arról nem beszélve, hogy remek háttér egy újabb fotó elkészítéséhez. (Fotó:©Erzdiözese Wien/ Stephan Schönlaub)

A pulóver húsvétvasárnapján, április 4-én kerül le az oltárról.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt