5 dolog, amiért fogcsikorgatva fizetnek az osztrákok

Vannak helyek és helyzetek, amikor az osztrákok nem szívesen fizetnek. Amikor jobban fáj, ha kiadnak, mint amit a pénzért cserébe kapnak. Lássuk, mik ezek?

Egy igazi osztrák kuriózum, mely párját ritkítja Európa-szerte, 1962-ben lett bevezetve. Azóta örvendeztetik meg a helyi lakosokat azzal, hogy helybe hozzák az újságokat. Ausztriában vasárnap és ünnepnap a boltok, így az újságárusok és a trafikok is, zárva tartanak, ám a lakosok friss hírek nélkül mégsem maradnak.

11407199_1597674957171089_1747658767982901655_n.jpg

Bécsben például szombat délután valamennyi kerületben és azon belül is számtalan helyen, kis furgonok cikáznak, és terítik az újságárus tasakokat, szerelik fel ügyesen a villanypóznákra, melyekbe másnap reggel bekerül az újságok és magazinok hétvégi száma. Országszerte 200 ezer helyen szolgálja ez a rendszer az emberek kényelmét és olvasási kedvét. Az állványokra kerül a becsületkassza is, ahová az újság árát a lakos bedobja. Már ha bedobja. Valójában nem szívesen fizet, hisz nem látja és ellenőrzi senki sem.

img_0096_jpgooooooooooooo.jpg

Az egyházi adó sem nagy kedvenc. A hívők nem szívesen fizetik meg. Az utóbbi években egyre több osztrák lép ki, hogy ne kelljen az egyházadót fizetni. Az igazság persze az, hogy a 8 millió lakosú Ausztriában csupán a lakosság 7-8 százaléka vallja magát ateistának. A többiek, már ha bevallják, és hitüket aktívan gyakorolják, a befizetés alól nem mentesülnek.

img_5645.jpg

Aki Ausztriában hivatalosan hívőnek vallja magát, és állandó lakóhelye ez az ország, azokat kötelezi a katolikus és az evangélikus egyház az egyházi adó, jobban mondva az úgynevezett szolidáris hozzájárulás megfizetésére. A katolikus egyházaknak Ausztriában hivatalosan 5,4 millió tagja van, közülük majdnem 1 millió Bécsben lakik. A hívők az egyházak vallási, kulturális és szociális kiadásait támogatják ezzel a járulékkal. A befizetés alól mentesülnek a szociálisan rászorulók és a munkanélküliek. A mértéke az adóköteles bevétel 1,1%-a. Minél jobb valakinek a keresete, értelemszerűen annál többet fizet be. Olykor bizony nyögvenyelősen.

img_5662_1.jpg

Ez az az adó, ami miatt az osztrákok nem szívesen nyitnak ajtót. Pláne, ha új lakásba költöznek, vagy boltban tévét vesznek. A GIS Ausztriában akár szitokszónak is elmegy. Munkatársai bármikor megjelenhetnek, hétköznap reggel 8 és este 9 között, de még szombaton, 9 óra és délután 5 között is zavarhatnak. Nyugalmuk az embereknek csak vasárnap és ünnepnap van.

csm_ekd_2_22934aa4f7.png

A GIS mumus. Ausztriában mindenki, aki tévével, és rádióval vagy e két adás fogására alkalmas műszaki cikkel rendelkezik, köteles bejelenteni, és fizetni az úgynevezett GIS-t. A GIS pedig nem más, mint a tévére kivetett adó, melynek összege az ORF számlájára fut be. Ez éves szinten akár 600 millió euró is lehet. Az adó mértéke tartományonként eltérő, Bécsben havonta 24,88 euró fizetendő.

img_0167_1.jpg

Mindehhez képest apróságnak tűnik, mégis bosszantja a helyieket, különösen a nőket, hogy a vécéhasználatért 50 euró centet kérnek, arról nem is beszélve, hogy mennyire felháborítja a bécsieket, hogy az utóbbi időben egyre több helyen számolnak fel a kávéhoz tradicionálisan járó csapvízért költséget.

img_7161.jpg

Fotó: saját/internet/honlap

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt