5 dolog, amire büszkék az osztrákok

Ha a hazájukról van szó, határtalan az osztrákok büszkesége. De van is mire. Egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatás arra keresett választ, mitől dagad az itt lakók melle, mitől ver hevesebben az itteniek szíve.

A lakosság 80%-a büszke arra, hogy osztráknak született. Az alpesi köztársaság nem alaptalanul népszerű turisztikai célpont, és közkedvelt az ország határain is túl. Az ismert piackutató intézet, az IMAS által végzett felmérés szerint az osztrákok az alábbiakra a legbüszkébbek.

A lista élére az épített örökségeik kerültek. Olyanok, mint a Stephansdom, vagy a salzburgi vár. Ezeket és a többi, ismert épületet az osztrákok 65%-a az első helyen jelölte meg.

img_7448_2.jpg

img_6593.jpg

Alig kevéssel csúszott le a dobogó legfelső fokáról az ország természeti szépsége. Ausztria területét túlnyomó részt magas- és középhegységek tagolják, mesés tavakat ölelnek körbe, sok-sok turista és itt lakó örömére. A megkérdezettek 63%-a tette le a voksát mellette.  

img_4718.jpg

img_6689.jpg

Az osztrák konyha a harmadik helyre került a rangsorban. Olyan nevezetességekkel, mint a bécsi szelet, ez egyébként kiemelkedett, a híres tafelspitz (tányérleves), vagy a hagymás rostélyos, de ide sorolták többi között a sárgabarackgombócot is. A kulináris élvezetekre a válaszadók 48%-a szavazott. 

img_6901_jpgokkkkkkk.jpg

img_8645_2.jpg

A zene került a negyedik helyre. Számtalan osztrák szívét dobogtatja meg a zenei élet olyan kiemelkedő eseménye, mint a Bécsi Filharmonikus Zenekar újévi koncertje, amit közel egymilliárd ember követ évről évre, de ugyancsak büszkeséggel tölti el őket, hogy Mozart a piros-fehér-piros ország szülöttje, és hogy a valcer innen indulva hódította meg a nagyközönséget. 

img_9457_1.jpgimg_1074_2.jpg

A sportolók közel sem utolsók a sorban. Az osztrákok elsősorban a síelőikre büszkék, alpesi ország lévén, ez nem is meglepetés, de most, hogy a nemzeti válogatott kijutott az Európa-bajnokságra és bekerült a kontinens elit klubjába, a focisták is visszalopták magukat a hazaiak szívébe. 

gotschl_1.jpg

ali_1.jpg

És persze van még számtalan dolog, ami egyedivé és különlegessé teszi az országot, és ami legalább annyi büszkeséggel tölti el az ittenieket, mint a felsoroltak. Sisi messze földön ismert legendás alakja, a jellegzetes fiákerek, melyek a császárváros belvárosában időutazásra visznek, és itt vannak a heurigerek, a városi borozók, és akkor még nem beszéltünk az UNESCO világörökség részét képező kávéházi kultúráról, és arról sem, hogy Bécs, az ország fővárosa, az idén ismét a világ egyik legélhetőbb városa. 

img_4784_1.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt