5 kávézó Bécsben, melyben maradandót alkottak a művészek

A klasszikus bécsi kávéházak fénykorukban sok művészt vonzottak, sokan közülük itt inspirálódtak, és nem egyszer, akár helyben remekművet alkottak. Íme közülük öt, mely több művészt is alkotásra ösztönzött. 

A Café Sperl

Kezdjük a sort a Café Sperllel, már csak azért is, mert kötődik Lehár Ferenchez, akit egyébként a bécsiek magukénak tekintenek, és magyar gyökerekkel rendelkező osztrák zeneszerzőként emlegetnek. Lehár minden bizonnyal kedvelte a társasági életet és a kávét sem vetette meg, hisz számos kávézó törzsvendégének nevezi meg. Egyik közülük a Café Sperl, ahol régebben egy tábla hirdette, itt dolgozott és alkotott az operett nagy zsenije kávéját szürcsölgetve. Aztán még nyomatékot is adtak emlékének és kitettek róla egy fényképet.

Rajta kívül számos művész látogatta rendszeren e helyet, többi között az úgynevezett Hagen Kör 7 meghatározó tagja, úgy, mint Josef Maria Olbrich, Josef Hoffmann, Kolo Moser a szecesszió kiválósága.

Cím: 6. kerület, Gumpendorfer Straße 11.

A Café Korb

A Café Korb három dologról híres, először is sokáig van nyitva, hétköznap és szombaton éjfélig fogadnak vendéget, ami elég ritka a kávéházak uralta Bécsben. Másodszor roppant érdekes és izgalmas a tulajdonos személye. Susanne Widl a társasági élet motorja, aki Hollywoodot is meghódította, és nemcsak Peter Falkhoz fűzte különleges, hosszantartó barátság, de a bécsi művészvilággal ápolt kapcsolata is legendás. A kávézó alagsorában lévő klubhelyiségben irodalmi szalon működik. Tartanak itt koncerteket, felolvasóesteket és egyéb rendezvényeket. Meghitt és művészi a környezet, amit nem csoda, hogy az osztrákok irodalmi Nobel-díjasa is megkedvelt. Ne csodálkozzunk, ha itt Elfride Jelinekkel összefutunk.

Cím: 1. kerület, Brandstätte 9.

A Café Mozart

Azt ugye nem tudtad, hogy az igen sikkes és elegáns Café Mozart volt az első olyan kávéház, mely megalkotta a schanigarten fogalmát, amikor a nagy melegben kipakolta az előtte lévő placcra a nyári székeket, hogy ott szolgálja fel a kávét vendégeinek. A 18. 19. században igen kedvelt és felkapott hely volt a Bécsi filharmonikusok zenészei körében, de jó időben a szomszédos operából több művész rendszeresen itt sütkérezett, és kávét szürcsölgetett. És állított neki örök emléket? Az nem volt más, mint az angol író, Graham Green, aki a kávézót világhírű regényében, a Harmadik emberben, Café Old Vienna álnéven megénekelte.

Cím: 1. kerület, Albertinaplatz 2.

A Café Central

A bécsi Centrált nem kell bemutatni, nincs ember, ki nem ismeri. Egykor híres költők, írók, filozófusok, politikusok adták egymásnak a kilincset. A centralisták be is írták magukat az irodalomtörténetbe, jó pár közülük haza járt ide. Ki tudja mely sorok születtek itt, amikor Stefan Zweig, vagy Arthur Schnitzler írásra szánta a fejét. A neves építészt, Alfred Loost sem hagyta hidegen a hely, számtalan forradalmi újításának ötletét itt firkantotta papírra. De ide jártak a politikacsinálók, Sztálin és Hitler is kedvelte, Trockij pedig két sakkparti között az októberi forradalmat innen szervezte.

A bejáratnál Peter Altenberg fogad, no, nem személyesen, csak egy őt mintázó papírmasé figura képében. A legendás az osztrák költő emlékét őrzi, aki annyira szerette e helyet, hogy lakcíméül is ezt adta meg. És azt is gyakran mondogatta, aki nincs a Centralban, az úton van oda.

Cím: 1. kerület, Herrengasse 14.

A Café Hawelka

A ’60-as években Bécs művészei, akik anyagi tehetségben gyakorta szűkölködtek, Hawelkánál az otthon melegére leltek, és az is megesett, hogy fizetség gyanánt egy-egy művel, alkotással ajándékozták meg a kávézót üzemeltető házaspárt. Ezek közül jó pár díszíti a hely falát: rajzok, festmények, mind a legendás múltról mesélnek. Georg Danzer dalszerző, az ausztropop úttörője slágert szerzett Hawelkát népszerűsítve. A “Jö schau” című nóta videóját a Hawelkában forgatták.

Cím: 1. kerület, Dorotheergasse 6.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt