5 kiállítás nyárra, amit érdemes megnézni Bécsben

Bécs legendásan jó kiállításoknak ad otthont. Több mint 100 múzeumában mindig találunk figyelemreméltókat, olyanokat, amiket kár lenne kihagynunk. Még van bőven időnk, hogy a nyár legjobbjait megnézzük. Most a sok közül ötöt kiemelek.

21-er Haus – Erwin Wurm különleges plasztikái

Erwin Wurm az osztrák kortárs művészet egyik legnagyobb, nemzetközileg elismert képviselője. Most egy kiállítással vonzza a látogatókat a 21-er Hausba, a Belvedere kortárs művészeti galériájában. Az 1954-ben született alkotó Performatív plasztikák című tárlatán 50 szobrot és kisplasztikát mutat be, melyek közül többet kifejezetten erre az alkalomra készített. Wurm 35 éve kísérletezik, kutatja a szobor tömegét, volumenét, statikáját, mint az alkotás alapfeltételét, a művészet új útjait keresve, felfedezve. A kiállítás igen látványos reklámja a Felső Belvedere előtt felállított pufók ház, Wurm híres kövér házainak egyike, „Fat House” az alkotás neve. Belsejébe, aki bekukucskál, egy videót lát, mely olyan kérdéseket tesz fel, mikor számít egy ház művészetnek, és ki dönti ezt el. A belépés ide minden nap 10.00 és 18.00 óra között ingyenes.

hr-1492360595774

A tárlat szeptember 10-ig látogatható.

https://www.21erhaus.at/

Albertina – Maria Lasssnig

A 20. század egyik legkiemelkedőbb osztrák festőnője. Májusban volt 3 éve, hogy 94 évesen búcsút intett a földi létnek. Nagysága előtt most az Albertina kereken 100 rajzával tiszteleg. Ha a szakértőknek hinni lehet, Maria Lassnig rajzaiban sokkal jobban kitárulkozott, és személyesebb hangvételt ütött meg, mint festményeiben. Az első, posztumusz retrospektív kiállításán grafikai alkotásai mellett olyan rajzai is előkerültek, melyeket eddig még nem láttak idegen szemek. A számtalan díjjal kitüntetett, világhírű művésznő saját testét állította munkásságának középpontjába, és hol ironikusan, hol fájdalmasan, de fáradhatatlanul kutatva, boncolgatva mindig az érzéseit, a gondolatait vetette papírra. A tárlat étvágygerjesztő, ízelítő, bevezető, a művésznő születésének 100. évfordulójára készülődve.

IMG_9332

A kiállítás augusztus 27-ig látogatható.

http://www.albertina.at/en

Zsidó Múzeum

Azt tudta, hogy a Stephansdommal szemben, a Rothbergerék házában működött az első, hidraulikus lift Bécsben, sőt annak is a csodájára jártak, hogy mozgó lépcső vitte a vevőket egyik emeletről a másikra. És történt mindez 1880-ban. Vagy az is érdekes, hogy a Kärntner Strasse 11. szám alatt egy bizonyos Ella Zirner-Zwieback nevű hölgy nemcsak, hogy divatházat nyitott, de ő diktálta Bécsben a divatot. Amiben az is kurrens, hogy akkoriban boltokat, üzleteket szinte csak férfiak vezettek. A legendás nevek, az egykor ismert kereskedőházak, melyeket Bécs sokáig emlegetett, ma már sehol sincsenek. Elsodorta őket a történelem. A magas minőség, a nagy választék mögött egy-egy zsidó család őrködött, a mai bevásárlóközpontok, plázák úttörői voltak ők. Ha érdekel a régi világ, ahol a kereskedelmet a zsidók uralták, érdemes megnézni a provokatív címmel: Vásárolj a zsidóknál, ellátott tárlatot. (Fotó: (c) Bildarchiv der Österreichischen Nationalbibliothek)

sujet_c_nationalbibliothek

A kiállítás november 19-ig látogatható.

http://www.jmw.at/

MUMOK – Nők

Feminista avangard? Igen, lett ilyen, ez a happy end. A művészettörténelemben első alkalommal jelennek meg tudatosan női alkotók, akik már évtizedek óta harcolnak jogaikért, saját útjukat járva, felemelve hangjukat azért, hogy a nő nemcsak háziasszony és anya egy személyben, de van saját személyisége. Nők, akik a ’70-es években öntudatra ébredetek, akik addig a múzsa és a modell szerepében lehettek csak jelen a művészetben, alkotni kezdtek. Érdekes megtapasztalni, hogy egymástól térben távol azonos témákhoz nyúltak, ugyanarról alkottak: a női szexualitás, saját testük felfedezése, a nőről alkotott sztereotípiák ledöntése, a szépség újra definiálása volt szinte mindegyiküknél a központi téma. A tárlat célja, hogy 600 alkotáson keresztül tegye láthatóvá a női alkotókat, akiket eddig senki nem vett komolyan. 300-an mutatkoznak be, olyanok is, akiknek eddig még nem volt lehetősége erre.

06_juergenssen_nest_1979

A tárlat szeptember 3-ig látogatható.

https://www.mumok.at/

Schönbrunn – Kocsimúzeum – Mária Terézia

A Wagenburg, a schönbrunni Kocsimúzeum önmagában is érdekes kaland, nemhogy így, amikor Mária Terézia hintóit mutatja be, melyeken hétköznap, illetve jelentősebb ünnepeken közlekedett. A pompa, a gazdagság uralja a bemutatótermet. Különösen érdekes az 1200 drágakőből és 1500 gyémántból álló csokor, amelyet 1760-ban egy ékszerész készített a császárnénak emlékbe. A 300 éve született Mária Teréziáról egyébként több helyen is megemlékeznek, az Osztrák Nemzeti Könyvtárban: A legerősebb Habsburg asszony címmel, az Udvari Bútormúzeumban (Hofmobiliendepot): Család és hagyaték, a Schloss Hofban (Alsó-Ausztria) Szövetségesek és ellenségek, és az innen nem messze lévő Niederweiden kastélyban: Korszerűsítés és reformok címmel láthatunk a császárné életét bemutató tárlatot.

csm_DOK_Buchpraesentation_M_Theresia_AR_11052017_38_Detail_dd0eda0c69

A hintógyűjtemény november 29-ig látogatható.

http://www.kaiserliche-wagenburg.at/

Fotó: honlapok

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt