5 múzeum, több kiállítás őszre, amit érdemes megnézni Bécsben

Bécs legendásan jó kiállításoknak ad otthont. Több mint 100 múzeumában mindig találunk figyelemreméltókat, olyanokat, melyeket kár lenne kihagynunk. Még van bőven időnk, hogy az ősz legjobbjait megnézzük. Most a sok közül ötöt figyelmetekbe ajánlok!

  1. ALBERTINA

Az Albertina idén tobzódik, jobbnál jobb kiállításoknak ad otthont, melyeket akár egy szuszra is megnézhetünk. Dürer nyuláról és a hozzá kapcsolódó kiállításról már írtam, de szeretném felhívni a figyelmet Maria Lassnig (1919–2014), Ways of Being című retrospektív tárlatára is. A 20. század egyik legjelentősebb osztrák művésznője idén lenne 100 éves. Ebből az alkalomból legjelentősebb munkáit mutatják be. A számtalan díjjal kitüntetett, világhírű művésznő saját testét állította munkásságának középpontjába, és hol ironikusan, hol fájdalmasan, de fáradhatatlanul kutatva, boncolgatva mindig az érzéseit, a gondolatait festette vászonra, rajzolta papírra. (Fotó: ©Maria Lassnig Stiftung)

A tárlat 2019. december 1-ig látható.

Arnulf Rainert se hagyjuk ki, őt is érdemes megnézni. Rainer idén tölti be kilencvenedik életévét, ami az ünneplésre épp megfelelő alkalom. Az Albertina átfogó tárlattal köszönti az informális művészet alapítójaként számon tartott mestert. Rainer Ausztria egyik legnagyobb élő osztrák képzőművésze, akinek grafikái a múzeum kortárs gyűjteményének is meghatározó részét képezik. A neves alkotó, kinek tárlata a világ számos múzeumában volt már látható, átfestéseivel tett szert nemzetközi hírnévre, melynek során nemcsak saját, de más művészek festményeit, önarcképeit és fényképeit is átfestette. (Fotó: Albertina, Wien ©Arnulf Rainer)

A tárlat 2020. január 19-ig látogatható.

  1. LEOPOLD

Richard Gerstl. Mond ez a név valamit? Neve kevéssé ismert, de épp ideje, hogy megtudjál róla többet. Azt mondják, ő az osztrákok van Gogh-ja. Bár életében mellőzték és nem jegyezték, mára elérte a dicsőség: Ausztria legjelentősebb k expresszionista művészeként tartják számon. Akkor élt és alkotott, amikor a nagyok, Klimt, Schiele és Kokoschka, de az ő nevét nem övezte ismertség, pedig stílusával korát jócskán meghaladta. Bár tehetős családból származott, elutasította a konvenciót, megvetette a polgárságot. Húsz éves sem volt, amikor meztelenre vetkőzve felsőtestét megfestette. A sovány, gyomorbajos férfi Arnold Schönberg zeneszerzővel baráti kapcsolatot ápolt, miközben feleségével intim viszonyt folytatott. (Az ő portréik is láthatók.) Amikor Mathilde hosszú vívódás után véget vetett a liezonnak, az amúgy is depresszióra hajlamos Gerstl teljesen összeroppant. Nagyon fiatalon, 25 évesen, 1908. november 4-ről 5-re virradó éjjel a műtermében önnön kezével vetett véget életének. Halálát követően 20 évbe telt, mire testvére, Alois, két picinyke festményt felkapott, és Otto Kallir műkereskedőnek megmutatott. Az értő szemek rögtön felfedezték a képek mögött szunnyadó kirobbanó tehetséget. Életében sosem volt kiállítása, ezt a hiányt a Leopold Múzeum most pótolja. 25 év után Gerstl ismét látható Bécsben, szinte valamennyi jelentős művével. (Foto: ©Leopold Museum, Wien)

 

A tárlat 2020.01.20-ig látogatható

  1. ALSÓ-BELVEDERE

Wolfgang Paalen és Johanna Kandl

Wolfgang Paalen (1905–59) osztrák művész 1929-ben hagyta el szülővárosát, Bécset, és csatlakozott a párizsi szürrealista művészeti körhöz. Ott kidolgozta sajátos technikáját, a fumage-t (füstölés). Gyertyafüsttel festett fára, papírra mindenféle hallucinációkat, és ezeket olajfestékkel keverte. Ez hozta meg számára a nemzetközi elismerést. A 2. világháború azonban keresztbe húzta terveit, így Frida Kahlo hívására Mexikóba ment. Több amerikai művészre is hatott, olyanokra, mint Jackson Pollock, vagy Mark Rothko. Azon kevés osztrák művészek egyike, aki Amerikában is ismert és sikeres lett. Most a Belvedere műveiből átfogó tárlatot készített. (Fotó: ©Belvedere, Wien)

A tárlat 2020. január 19-ig látható.

Johanna Kandl

A képek mesélnek, különösen Johanna Kandl esetében. Az osztrák művésznő a volt szovjet blokk országai iránti érdeklődése adja az alapot, utazásai inspirációiból alkot. Férjével, Helmut Kandl-lal járja a keleti zónát, és rajzolja, fotózza, filmezi, amit ott lát. Az utca emberét, a pillantás mögött rejtőző búskomorságot, a szegénységet, a túlélési ösztönöket, a zsibvásárokat, ahol az árusok tárgyaiktól megválnak. Mindez kellő távolságból teszi, a világra rácsodálkozó képein a kelet és nyugat közötti ellentéteket szemlélteti. (Fotó: ©H&J. Kandl, 2018)

A tárlat 2020. január 19-ig látható.

  1. KUNST FORUM BANK AUSTRIA

Pierre Bonnard (1867–1947)- Die Farbe der Erinnerung, az emlékezés színei.

A francia posztimpresszionista festő első retrospektív kiállítása Ausztriában. A tárlat a bécsi Kunst Forum épületében nyílt meg Die Farbe der Erinnerung, az emlékezés színei címmel. Mintha boldog lett volna, képeinek színvilága ezt tükrözi vissza, a szépséget, az élet napos oldalát, holott zárkózott, depresszív és labilis idegrendszerű művész volt Bonnard, aki gyakran mondogatta, nyilván képei sugárzó színeire utalva: nem mindig boldog az, aki énekel. A Nabis művészcsoport egyik alapító tagjának alkotásai a festőt élénk, jellegzetes színeire fokuszálva mutatja be. Azon színek használata mentén, mellyel a 20. század első felének festészetét forradalmasította. Ezúttal a központban a színek szerepelnek, melyek a festő különleges látásmódjával ismertetnek meg. Kötelező program a posztimpresszionalizmus szerelmeseinek. A festő sokoldalúságát újra felfedezni kívánó közönség most számos, ismert múzeumoktól, mint a londoni Tate, a New-Yorki-i Metropolitan Museum of Art, a washingtoni National Gallery, a párizsi Musée d’Orsay, kölcsönzött műveit is láthatja Bécsben.

A tárlat 2020. január 12-ig látható.

  1. MŰVÉSZETTÖRTÉNETI MÚZEUM – KHM – Caravaggio és Bernini

Ilyen kiállítás egyszer jön össze egy évszázadban. Caravaggio 60 műve Bécsben. A két hívó alkotás, Bernini Medúzája és Caravaggios „Knabe”, Kisfiúja, olyan, mint egy kígyómarás.

Entdeckung der Gefühle, az érzések felfedezése címmel nyílt tárlat a Művészettörténeti Múzeumban, mely első alkalommal prezentálja a két barokk művészt, a festő Caravaggiot a szobrász Berninivel. Hogy mi köti össze őket? Az érzelmek, az érzések, azok intenzitása és ábrázolása. És hogy mindez mitől olyan különleges? Legfőképpen attól, hogy az érzelmek, az emberi megnyilvánulások kinyilvánítása nem volt a barokk sajátja. 40 alkotás, melyet nem kronológiai sorrendben mutatnak be, hanem az érzéseket követve: rácsodálkozás, rémület, szerelem, vízió, együttérzés, felindultság, tréfa, móka szerepel a repertoárban.

A tárlatot közel 9 éves előkészítő munka előzte meg, melynek során a nemzetközi porondról 70 alkotást kölcsönöztek, melyek a bécsi múzeum gyűjteményével kiegészülnek. A bemutató érdekessége, hogy a kiállított művekhez kisfilmek is készültek, melyek az érzések birodalmába kalauzolják a nézőket. Az emoji-szett pedig a ráadás. 8 emojit is kreáltak, melyeket az alkotások inspiráltak, és internetes oldalakon lehívhatóak. Azt mondják a világon ez az első ilyen próbálkozás. (Fotó: © Fondazione di Studi di Storia dell’Arte Roberto Longhi, Firenze, fotó: © Andrea Jemolo)

A tárlat 2020. január 19-ig látható.

Fotó: saját/©weboldalak

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt