9 millió egy keménykalapért, nem is akármilyenért – Bécs

Hogy mennyit ér ma Ferenc Jóska keménykalapja? Hogy egészen pontos legyek, 25.300 eurós licitnél csattant a kalapács, ennyiért ütötték le őfelsége keménykalapját.

Hogy valóban ér-e ennyit ez az ominózus kalap, az örökre talány marad. Minden esetre a Dorotheum árverésén ennyiért cserélt gazdát. Felteszem egy monarchia-hívőnek, egy szenvedélyes, megszállott Habsburg relikviák gyűjtőjének, vagy egy múzeumnak ért meg ekkora összeget.

A Dorotheum aukciós ház évek óta megrendezésére kerülő, egyik legizgalmasabb, úgynevezett „Császári ház és történelem” árverése töretlen népszerűségnek örvend. A licitálók nagy táborát nemcsak múzeumok, intézmények munkatársai alkotják. A közönség soraiban szép számmal akadnak magángyűjtők, megszállott monarchia-rajongók, Sisi imádók, akik bármi pénzt megadnak egy fuvallatnyi történelemért. Kuriózumnak számított Ferenc József Budapesten készült fotója, melyen Koller Károly fényképész magyar tábornagyi öltözékben örökítette meg őfelségét. A 600 euróra becsült fotó végül 3.072 euróért kelt el.

Ferenc József monogramos zsebkendője – ne legyen semmi kétségünk afelől, hogy személyesen használta őfelsége – melynek értékét a szakértők 500 és 800 euró körülire saccolták, végül 1.280 euróért talált új gazdát. Csak ámul-bámul az ember, hogy egy 26 centiméteres, császári selyem zokni valakinek 1.792,- eurót is megér.

 

Egy olyan tárgyat birtokolni, melynek története, történelme van, különleges érzés, állítják a szenvedélyes Habsburg kegytárgy gyűjtők. Az pedig hab a tortán, ha valóban ritkaságnak számító, egyedi darab akad horogra. Mint ahogy az idei aukción, a legdrágábban elkelt ritkaság jócskán felülmúlta becsült árát. I. Miksa mexikói császár legmagasabb érdemrendjét végül 186.300 euróért vitték el. A rendkívül értékes, gyémántokkal, briliánssal, drágakövekkel díszített rendjelet annak idején Rudolf trónörökös örökölte meg, nagybátyja emlékére.

A hagyatékokból, örökségekből újra és újra felbukkanó tárgyak eredetének igazolása olykor nehézkes és bizonytalan, igaz, az aukciós ház minden igyekezetével azon van, hogy ismert szakemberekkel becsültesse fel az árverésre kerülő tárgyak értékét. A gyűjtőknek persze nem ez nem mindig elsődleges szempont, fontos az érzelmi kötődés is. Az idei aukción 311 tárgy cserélt gazdát.

Fotó: ©Dorotheum.com, saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt