- 2017-12-12
- Kategória Gasztro
- Tags:
Forró gesztenyétől illatozik Bécs, de nem árulnak sehol gesztenyepürét
A szegények egykori eledele ma a tehetősebbek étke. Drága Bécsben a sült gesztenye, a téli szezon állandó kelléke.
Nyakunkon a karácsony, ha más nem, onnan látom, hogy sült gesztenyétől illatozik a város. Bécsben összesen 190 árus keresi a kegyeinket és kínálja a szép barnára sült gesztenyeszemeket. Jellegzetes városi bútora lett ez a néhol rozoga, bodega előtt felállított vascsoda, melyen, faszenes parázson sülnek az aprócska ínyencségek.
Mi tagadás, van ára. Pedig egykor, amikor ínségesebb idők jártak, a gesztenye a gabonát és a burgonyát helyettesítette, a parasztok szárított gesztenyéből készítettek lisztet és ebből sütöttek kenyeret. Ehhez képest ma darabszámra mérik a gesztenyét, ezt az ízes csemegét. 9 szemért 2-3 eurót is elkérnek, attól függően mennyire felkapott részen kínálják a terméket. Egyébként a boltokban sem olcsó, 9,90 egy kiló.
A helyiek igen kedvelik ezt az olasz honból és Törökországból érkező csupa hasznos vitaminnal teli és roppant egészséges, desszertnek beillő eledelt, ami mellett az izzó parázson krumplilángost és karikákra göngyölített sült burgonyát is ajánlanak az árusok. Kivált jól jön télen, a zimankós hidegben, amikor a dobkályha ontja a meleget, és a zacskóban kiadagolt szemek melengetik az átfagyott kezeket.
Az eredetileg Kis-Ázsiából származó, melegebb éghajlatot kedvelő gyümölcs Ausztriában is megterem, főként Burgenlandban és Stájerország egyes részein ültetik és termesztik. Ki hinné, hogy évente csak Bécsben elfogy legalább 1 millió kiló belőle. Csak az nem fér a fejembe, miért nem árulnak gesztenyepürét sehol sem.
Fotó: saját
Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt