A bécsi ügető – fogadás tétre, befutóra

Már nem a régi, de hogy is lenne az, amikor modern épületek ölelik körbe és a versenyeknek közel sincs már akkora jelentősége a társasági életben, mint régen. Azért van, hogy meg-megcsillan, de már nem a régi fényében.  

Nem messze a Práter főutcájától, a Hauptallee-tól, ahol 150 éve még a fiákeresek is összemérték erejüket, található a bécsi ügető, a Krieau. Remek környezetben. Az egyik oldalról az egyetem új, futurisztikus épületei, a másik oldalról az OMV látványos, modern tornya és a köré épült fantasztikus házak, a karéjban pedig egy új stadion keríti körbe a nézők hiányától szenvedő ügetőt.

img_4584.jpg

img_4574.jpg

Ma már nem rendeznek sok versenyt, legfeljebb 25-öt éves szinten, és a derbyt leszámítva, ahol megjelenik a társasági élet egy része, szinte kong a lelátó. Egy-egy versenyre jó, ha háromezren összeverődnek.

img_4613.jpg

Pedig volt idő, amikor 50-60 ezer ember itt tolongott és szív repesve várta a következő futamot. A telt házas versenyekre, a nagyszámú közönségre már csak a tribün mérete emlékeztet.

img_4572.jpg

A Bécsi Ügető Egylet, mely épp a lósport népszerűsége miatt, 1874-ben alakult meg, első elnöke gróf Hunyadi Kálmán lett. Ezt követően 4 év elteltével készült el az 1000 méteres, homokos pálya, melyet 8 ló szélességre terveztek. Az úri közönséget mégis nehezen csalogatták ide, pedig a pálya egyedülálló volt Európa szerte.

img_4352.jpg

Akkoriban, a moszkvai mellett, csak itt volt hippodrom. Hírnévre akkor tett szert, amikor a magyarokkal összefogva nemzetközi szinten is kiemelkedő derbyt hirdettek meg, melyet mellesleg gróf Nikolaus Esterházy lova nyert meg. Ez az esemény ismertséget hozott, sok-sok nézőt vonzott, és felkapták a helyet.

img_4616.jpg

img_4589.JPG

Hírét az is öregbítette, hogy itt készült először lelátó, melyet acélból és betonból raktak össze. Akkoriban ez volt Európa legszebb tribünje, a nemzetközi sajtó így illette. Ki gondolná az omladozó, műemlékvédelem alatt álló lelátókat nézve, hogy egykor ezért bomlott az öreg kontinens népe és elitje. 

img_4652.jpg

Mostanság más idők járnak, már nem vetekszik a múlttal a lósport népszerűsége, nehezen száll a többi sportággal versenybe. Sok minden renoválásra szorul a lovin, a lelátó szanálásra érett, és a szemben álló istállókon is látszanak az évek.

img_4563.jpg

Az üzemeltetése sem rentábilis, telt ház csak akkor van, amikor koncerteknek és különböző rendezvényeknek adják bérbe. Pedig az utánpótlás igyekszik.

img_4524.jpg

Amit most itt látunk, lehet, pár év múlva történelem. Az ügetőre, remek fekvése miatt, két metrómegállótól is könnyen megközelíthető, több befektető szemet vetett. Komoly összefogásra volt szükség, amikor az ügetőt megszüntetni tervezték. Álmodtak ide irodákat, lakóházakat, bevásárlóközpontokat, de győzött a többségi akarat, az ügető marad. Igaz, kicsit megkurtítva, mert csak így teljesül a befektetői akarat.  

img_4439.jpg

A Krieaun továbbra is ügetnek a lovak, és sok lóbarát örömére versenybe is szállnak. Legközelebb október 11-én, a 116. Hunyadi emlékversenyen.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt