A kukások boltja

Szeméttelepről összegyűjtött ócskaságok, kiválogatott, megunt tárgyak kelletik magukat egy menő üzletben. A boltot a köztisztasági vállalat üzemelteti. Nemrég új helyen nyitottak, hogy elérhetőbbek legyenek.

Ószeresek már régóta nincsenek Bécsben sem. Nem jár senki házról házra, taligával, nem gyűjt megunt, kidobásra szánt holmikat. Ezt a szerepet a szeméttelepeken lévő gyűjtőpontok töltik be. Itt bárki leadhatja szanálásra ítélt tárgyait, mindazt, ami fölöslegesnek tart. 

img_7746.jpg

img_7809.jpg

A speciális tárolókba leadott ócskaságok 18 telephelyről kerülnek a kirakatba, gondos válogatást, szortírozást követően, felcímkézve és beárazva. Természetesen abban a reményben, hogy más még hasznát veszi. Jól jár, aki itt bármit vesz, mert nincs közte selejt.

img_7777.jpg

Akár egy bolhapiac, pont olyan, minden van. Ezernyi kacat, limlom, de akad jó pár értékes és hasznos tárgy is. Játékok, minden mennyiségben. Némelyik kopottas, de sok az újnak, alig használtnak tűnő.

img_7818.jpg

Ruha is akad bőven, mind ki van tisztítva, vannak bútorok, konyhai felszerelések, edények, tálak, csészék és természetesen régi nippek.

img_7781.jpg

img_7788.jpg

Bicikliből sem rossz a választék, van kondi gép is, épp elég, kiszuperált, de még működő rádiók, gitárok, madárkalitkák, az ember csak kapkodja a fejét, annyi az érdekesség. 

img_7794_1.jpg

img_7822.jpg

Akciókat rendszeresen hirdetnek, most épp a kerékpársisakok vannak terítéken, még annál is olcsóbban, mint amilyen ár a címkén van. Ősz lévén itt a tök szezonja, a sikeres vásárlást a bolt egy dísztökkel is megtoldja.

img_7807.jpg

Az utánpótlás nem csak a szeméttelepről érkezik. A talált tárgyak osztálya is bőségesen besegít. Évente közel 50 ezer cuccot hagynak el a bécsiek, ennek legalább harmada itt köt ki, mivel a tulajdonosok hónapokig nem keresik.

img_7797.jpg

Az árak nyomottak, lényegesen olcsóbbak, mint a boltokban, igaz, itt valamennyi tárgynak története van. Járnak is ide elegen. Van, aki a régiségeket imádja, mások alkalmi vételre vadásznak, és van, akinek éppen pénztárcájához szabottak az árak, de puszta kíváncsiságból is betér sok vevő.  

img_7805.jpg

A forgalomra nincs panasz. Éves szinten 130 ezer tárgy talál magának új otthonban helyet, megspórolva ezzel 300 tonna szemetet.

img_7833.jpg

És hogy ez kinek jó üzlet? Mindenkinek. A bevételeket a kukások nem tartják meg, jótékonysági célokra ajánlják fel. Részben az állatmenhelynek, részben pedig a fedél nélküliek megsegítésére fordítják a nyereséget.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt