A legek legje, Alsó-Ausztria legnagyobb vízesése -Trefflingfall vár szívrepesve

Mi jobb annál, mint friss vizű hegyi folyamban megmártózni és fák árnyas lombkoronái alatt hűsölni? Pláne ebben a hőségben, amikor a nagyváros már-már elviselhetetlen.

Ha nagy a meleg, hagyjuk el a betonrengeteget, és mivel Ausztriában nincs tenger, kerekedjünk a hegyekbe fel. Se szeri se száma a csodásabbnál csodásabb szurdokoknak, alpesi legelőknek, vízeséseknek osztrák honban. Az Alpok gondoskodik róla, hogy az embereknek valamennyi évszakban legyen benne szórakoznivalója: a rekkenő hőségben hűsölhessenek, friss vizű patakokban alámerülhessenek, miközben a gyönyörű táj sem hagyja őket közömbösen. Mennyivel kellemesebb, mint a város, ahol a levegő megreked, és a flaszter ontja magából a meleget. Ha tippre vágysz, mondom máris: Trefflingfall-t, ezt a különleges vízesést szívből ajánlom.

Alsó-Ausztria legnagyobb natúrparkja, az Ötscher-Tormäuer a túrázók eldorádója. A 173 négyzetkilométer az Ötscher hegység körül terül el, mely egyszeri járásra nyilván bevehetetlen. Az Ötscher csúcsának meghódítását és az Ötschergräben szurdok meglátogatását őszre tartogatom, most a cél egy kisebb falat, mégpedig a Vorderen Tormäuern Natúrpark. Épp elég lesz meghódítani a hegyet, ahol Alsó-Ausztria legnagyobb vízesése tekereg.

Szereti, ha csodálják, ha ámulva tekintik erejét és báját, ha tisztelegve hallgatják dübörgő robaját. Lenyűgözően pompás, amit jó, ha az ember élőben lát. A Trefflingbach tekintélyt parancsolóan, hosszan aláereszkedve fut bele a nagy testvérbe, az Erlauf völgyében folydogáló folyamba. Nem csekély a vízhozam, melyet maga előtt görget, igaz, nyáron valamivel csendesebb, de még így is ránk-ránk dörrent. A 120 méter magas, több lépcsős zuhatag okádja a vizet, látványnak sem akármilyen. Nagyokat bukik, miközben a nap a vízcseppeken szemfényvesztően szikrázik.

A hatalmas vízesés furcsa alakzatokat vájt a sziklákba, kényére-kedvére a maga képére formálva. Hol lapítja, hol meg hegyesen hagyja, úgy változik, ahogy megy a kanyarulata. A víz ereje a sziklákon is túltesz, némelyiknek olyan a dőlésszöge, mintha épp esésre készülne, holott sziklaszilárdan megvetette lábát a mederben. Zöldellő vízében visszatükröződik a természet, a fák lombkoronái játszanak árnyékost vele.

Az út a folyó árnyékos oldalán halad, melyet egy régi vízimalom és egy kisebb vízesés, a Hundsbachfall is megakaszt. Az eredeti terv szerint felmásztunk a 2,5 kilométeres könnyed sétát igénylő lépcsőkön a vízesés tetejére, majd a nyári melegben tett meredek túra után megmártóztunk az Erlauf vizében. Kaviccsal vegyített, homokos strandok törik meg több helyen a folyópartot, imádni fogja az, aki vad romantikához szokott. Nem egy öble fürdőzésre is alkalmas, arra azért készüljünk, hogy hűs a folyam. 17-18 fokos lehet a vize, de a nagy melegben örömmel lubickoltunk benne, mások merészségét követve.

 

A nagy, 300 méter hosszú vízesést, a Trefflingfall-t két helyről is megközelíthetjük, a Naturpark-Eingang Sulzbichltól mindössze 30 percnyi séta, a Naturpark-Eingang Eibenbodentől pedig cirka egy óra. Az előbbinél Sulzbichl in Puchenstubennél különleges élményparkra keresztelt szállás fogad, cölöpökre vert házak, melyekben a vándorlásban megfáradt utazók egész olcsón éjszakázhatnak.

Mi egyébként Eibenbodenből indultunk, de nem körutat tettünk meg, hanem visszajöttünk a már kitaposott ösvényen. A túra a parkolóból indul, ahol 2 euróért őrzik a kocsit, és innen számítva 2,5 km kényelmes séta a vízesés tetejéig. És ha már erre járunk, azt sem árt tudni, hogy mariazelli nosztalgiavasút is e tájon közlekedik, elvisz egészen a Puchenstuben megállóig.

A túra valamennyi évszakban élvezetes, ha a nyár kimarad, a hegyet ősszel is beveheted!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt