A legkisebb ház Bécsben

Különös vonzódása van az embereknek a legekhez. Kíváncsivá teszi őket. Ilyesfajta kuriózumokból van bőven Bécsben.

Hogy nem a méret a lényeg, rég tudják a bécsiek. Bár lakóházból nem mindegy, milyet épít az ember, de az ingatlanosok szerint nem csak a méret a meghatározó, de legalább ilyen fontos a lokáció. Nos, ez a”leg” a lehető legjobb helyre keveredett. A Burggasse az egyik legfelkapottabb címek egyike, a kerület cool, a hipszterek kedvence, tele jobbnál jobb kávézóval, szórakozó lokállal, klubokkal. Az osztrák főváros legkisebb háza a Burggasse 3. szám alatt ismert cím a városban. Hogy lakták-e valaha, arról nem szól a fáma, de ennél kisebbnek volt már a világon gazdája. A Múzeumi Negyed tőszomszédságában, mondhatni a sarkában áll. A kétemeletes épületet 1872-ben építették meg. Tervezője Josef Durst lett. A legkisebb ház csupán 14 négyzetméteres.

IMG_9982

Van ám ennek a pici háznak is egy aprócska története. Eredetileg „A zöld szőlőfürthöz” volt a neve, majd átkeresztelkedett, és felvette „Az arany bárányhoz” nevet. De ez sem bizonyult tartósnak, gazdái hangzatosabbat gondoltak, így a kis fészek ma „Az arany szarvashoz” címben tetszeleg.

IMG_9975

Kicsinosították a szentem, korinthoszi oszlopfőkkel szegélyezett ablakok tekintélyt parancsolóan meredeznek rajta, hogy apróságában a nagyságát hangsúlyozza. Párkány választja el a szinteket, vízszintesen, valamennyi díszítőelem akkurátusan megtervezett. Az egyenes gerendák az emeleti ablakokat koronázzák, és többlépcsős párkánnyal zárul a teteje. Mi tagadás, adtak a külcsínre.

IMG_9977

Barokk ház, liliputi kivitelben. Pár lépés csupán, és keresztülmegy az ember a szobán. Pici ajtó, hosszúkás ablakok, ám a lakói nagyok. A legkisebb ház hírét az órásmester messzire viszi. Az aprócska odú lakója a híres-neves, messze földön ismert és elismert stájer ékszer- és órakészítő, Friedrich Schmollgruber. Az órásmester, ahogy ősei négy generációra visszamenően tették, új és régi órákkal, ékszerekkel kereskedik, míves, aranyból készült antik darabok reparálásával foglalatoskodik. Rezidenciáját 1972-ben tette át ide.

IMG_9970

A grandiózus épületeiről ismert Bécs még azzal is meglep, hogy egy aprócska házra emléktáblát tesz, mely se nem palota, se nem templom, csupán Bécs legkisebb otthona. Apropó, a világ legkisebb háza sincs innen olyan messze. Felső-Ausztriában (Ober-Österreich) van, és csupán 2,64 négyzetméter.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt