A legkisebb szőlőskert Bécsben

Olyan pöttöm, hogy az ember észre sem veszi, ha kifejezetten nem ezt keresi.

Igencsak kell pipiskedni, hogy a szőlőt lencsevégre lehessen kapni. Még szerencse, hogy büszkén, peckesen egy plakát áll előtte, üveg borát megdöntve. Mintha azzal dicsekedne, szőlőjét itt szüretelték le. Jól tudja, amit mi még nem, megterem itt több üveg, nem csak ez az egy.

Éretten vöröslik a szőlő mellette, nagyra dagadt a szeme, Othello, ha nem tévedek, mit mondjak, szeretem. Kínlódik a venyige, ideje, hogy valaki leszüretelje. A „birtoknak” van gazdája, a híres borász, Herr Mayer gondozza, aki persze nem erről a falatnyi helyről híresült el, ő az egyik legismertebb borász Bécsben.

Igen, Bécsben, mert a császárváros arról is híres, hogy a nagyvárosok közül neki van a legnagyobb szőlőültetvénye. Területének mintegy 1,5%-a szőlőtőkékkel van kipalántázva. Az itteni csupán 100 négyzetméter, és mint ilyen, a legkisebb szőlőskert.

A gazdag bankár, Eduard Wiener Ritter von Welten, nevét viselő palota előkertjében húzza magát meg. Szinte a város szívében, a Schwarzenbergplatz egyik beugró szegletében. Épp ott, ahol a villamos elfordul, ott, ahol a tér névadójának, Karl Philipp Fürst zu Schwarzenbergnek lovas szobra tör a magasba, most éppen renováláshoz készen, becsomagolva.

Az első tőkéket egyébként 1924-ben ültették. Négy sorba 60 tőkét. Ráadásul egy fajtával be sem érték. Legalább 3 féle megterem rajta, ezekből készül Bécs híres bora, a neves és eredetvédett „Gemischte Satz“. Ki hinné, hogy jobb években ezen a zsebkendőnyi területen 50 flaskára elegendő szőlő megterem.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt