A legtündéribb karácsonyi vásár Bécsben – Blumengärten Hirschtetten

A karácsonyvárás a Blumengärten Hirschtettenben mindig tartogat izgalmakat, akik idelátogatnak idén sem csalódnak. Ennyi cukiság egy helyen, már-már giccsbe hajló, és mindenképpen hangulatalapozó.

Hovatovább megszokhattuk már, hogy Hirschtetten elragadó, cuki, giccses meglepetésekkel vár, pláne így karácsony tájékán. Évek óta töretlen népszerűségnek örvend, van, aki visszatér évről évre élvezni a gazdagon díszített teret, melynek minden szeglete a karácsonyra emlékeztet. Idén tematikus sétára hívnak: a díszletek most a karácsonyi dalokról szólnak.

Az idei kiállítás mottója: „Bezaubernde Weihnachtsklänge”, vagyis varázslatos karácsonyi hangok. Virágokkal és milliónyi csecsebecsével díszített terek, a fóliával fedett sátorban 16 téma, ismert karácsonyi dalokra felfűzve elevenedik meg.

Minden túlzása ellenére kedvelem, ez Bécsen az egyik kedvencem. Már csak azért is, mert elkerüli a tömeg, jószerivel csak a bécsiek, a bennfentesek ismerik a helyet, nem parkolnak turista buszok semerre a környéken. Emiatt valamivel meghittebb, persze ne gondoljuk, hogy itt nincsenek elegen. Hétvégén meg pláne különösen.

Azoknak mondom, akik nem ismerik, Hirschtetten Virágkert a neve a város szélén lévő óriási parknak, ahol kicsi és nagy talál magának szórakoznivalót, izgalmat, méghozzá valamennyi évszakban. 60 ezer négyzetméteren különböző tematikus kertek, állatok, pálmaház és egy történelmi falu elevenedik meg, no és ezernyi fű, fa, virág, mit bolygónk rejteget. Télen a kert háborítatlanul pihen, a vendégeket bódékkal közrefogott ösvényen terelgetik a pavilonokhoz, ahol a melegház belsejében vár a legnagyobb attrakció.

Több nyelvterület és ország ismert és kevésbé tudott karácsonyi éneke elevenedik a belső térben meg. Dallamok, melyek nosztalgikus hangulatot teremtenek, felidézve a régi, meghitt, nagycsaládi együttléteket, amikor a nagyszülők a körünkben ünnepeltek, és persze a hozzátartozó díszítések, lámpák, fények is fokozzák a meghittséget. Nem túlzás, egyik ámulatból esünk a másikba, és nincs, aki megunja.

Itt hangja van az adventnek. Amikor szenteste megszólal a karácsonyi csengő csilingelve, dalok, dallamok, zenék csendülnek fel világszerte, mi meg röpke bepillantást kapunk ebbe. Csak azt sajnáltam, hogy a sátorban nem szólt a zene.

Megelevenedik Amerika, Európa több országa, sajátos, jellegzetes díszletbe ágyazva. A sokszínűség, mely földünket jellemzi, itt most szembeköszön, a legviccesebb mi más is lenne, mint a tőlünk távol eső tengerparti karácsony. Hogy mindez giccsbehajló? No és? Ebbe az ünnepbe minden belefér.

Kifelé jövet több nyelven köszöntenek, kívánnak kellemes karácsonyi ünnepeket: francia, orosz, olasz, kínai, horvát, cseh, spanyol, angol és dán, ám a magyar, ki tudja, miért, nincs a listán. Rengeteg program várja a gyerekeket, pónin lovagolhatnak, gyerekvasúton utazhatnak, van süteménykészítés és barkácsolni is lehet. Ilyen ez a gyerekbarát Hirschtetten.

Mire mindent végignéztünk beesteledett. Búcsúzóul ittunk egyet, mi mást kívántunk volna meg, mint amit a legtöbben. Felettébb kíváncsivá tett, vajon az üvegpohárba miféle forróságot öntenek.  Uhudler, állt a táblán, és én máris rákerestem, bevallom, nem csengett ismerősen. Azt írja a nagyokos, hogy ez egy „direkt termő szőlőfajtákból, így noah-ból, othellóból, izabellából, jaquezből, clintonból, ripatellából, hermont-ból Dél-Burgenlandban készített gyümölcsös, leginkább eper és labruska ízű, többnyire cuvée bor”. Ezt az, ami hivatalos. A legenda szerint az elnevezés onnan ered, hogy ha túl sokat iszik belőle az ember, idővel csak huhogni képes, beszélni alig. Egyébként ízlett, nálam eddig ez visz a prímet. Igaz, az „uhuélmény” ezúttal kimaradt, a karácsonyvárós hangulat viszont megmaradt.

Cím: 22. kerület, Quadenstraße 15.

Nyitva: december 22-ig, csütörtöktő vasárnapig, 10.00 és 20.00 óra között

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt