A munkamániás császár

Az élet semmitől sem kímélte meg, ezt ő maga mondta sorsáról. Két gyermekét, merényletben meghalt feleségét és trónjának örökösét temette, népét és a világot háborúba vezette, miközben ő maga békés lélekként legfőképpen a nyugalmat szerette. Az élet meggyötörte a fáradhatatlanul munkálkodó osztrák császárt, magyar királyt, akinek halála 100. évfordulója kapcsán négy kiállításon mutatják be kevésbé ismert arcát.

Egy uralkodó nagyságát nem abban mérik, mennyi ideig igazgatja népét. Ha mégis az számítana, Ferenc József lenne a Habsburgok legnagyobbika. 68 éven át húzódó uralkodásával mindenkin túltett. Európában is alig ketten előzik meg. Ennyi év regnálás alatt a nemcsak a történelem dúskált eseményekben.   

img_0982.jpg

A négy különböző helyszínen megrendezett kiállítás az uralkodót emberközelbe hozza, nemcsak egy birodalom fejeként, de férjként, férfiként, apaként és nagyapaként is bemutatja. A legtöbb tárgyi emléket, melyet az Ember és uralkodó című tárlatra összegyűjtöttek, a schönbrunni kastélyban találjuk meg.

img_1129_1.jpg

Ide született és élete is itt ért véget. A palota a dolgos hétköznapok, az ünnepek, a boldog együttlétek szemtanúja, az éjt nappallá téve dolgozó császár otthona. Azé az emberé, aki szoros napirend szerint élt, ha munkáról volt szó, nem tűrt ellenvetést.

img_1203.jpg

Szerelmi élete azonban nem volt olyan örömteli, mint ahogy azt sokan képzelik. A Sisi filmek által sugallt kép a valóságban közel sem volt idilli. A császár heves érzelmeit, melyeket a legendás szépségű és igen művelt Sisi iránt táplált, felőrölték az örökös viták, miközben azzal is nehezen birkózott meg, hogy Sisi nem lelkesedett, amikor hozzá férfiként közeledett. Bár nővé a császár mellett érett, Sisi sosem kedvelte különösebben a testiséget.

img_0882.jpg

Így nem csoda, ha egy idő után Ferenc József másutt lelt vigaszra, 1875-től Anna Nahowski ölelő karjaiban. Ez a liezon közel tíz évig tartott. Miután kapcsolatuk lecsendesedett, az uralkodó kedveséről nagyvonalúan gondoskodott, erről az udvar kiadásait vezető iratok között találunk bizonyítékot. A császár a magányt nehezen tűrte, így hamarosan szert tett új szeretőre. A Hofburg színházi társulatának népszerű művésznője, Katherina Schratt lett a kiszemeltje. Ez a kapcsolat a császár halálig tartott, és nem csak testiségről szólt.

img_0904.jpg

A bécsi császári hintómúzeum kiállítása a „Reprezentáció és szerénység” címet kapta. A Habsburg-ház fényes járműparkját mutatja, csodás hintókat, közöttük azt is, mely az uralkodót utolsó útjára, a kapucinusok templomába szállította. A világon egyedülálló oldtimergyűjtemény egyik darabja is helyet kapott a múzeumban.

img_0968.jpg

img_1087.jpg

A Mariahilferstrasséból nyíló Hofmobiliendepot „Ünnepek és mindennapok” néven szervezett tárlatot. A pompát, a csillogást a munkájához tartozó külsőségeket a köztudottan puritán életet élő császár nemigen szívlelte, de mint a kötelező protokoll része, tudomásul vette. A képen azt látjuk, milyen díszes külsőségek közepette étkezett, amikor reprezentált, magánemberként viszont gyakran kérte szobájába vacsoráját.

img_1298.jpg

img_1373.jpg

A Habsburgok vadászat iránti szenvedélye velük született elkötelezettség. Ferenc Józsefnek már 4 évesen fegyvert adtak a kezébe és 12 évesen első szarvasát is leterítette. Szabadidejét gyakran töltötte a Bécstől alig egy órányira fekvő, alsó-ausztriai vadászkastélyában, Niederweidenben.

img_1148.jpg

img_1146_1.jpg

Ha tehette, kedvenc kedvtelését a munkájával is összekötötte. A kastély falai közt több uralkodó, „kolléga” is vendégeskedett, amit számtalan trófea bizonyít a díszteremben. A császár a vadászatban felettébb jeleskedett, hosszú élete során rengeteg, a kimutatások szerint 50.000 vadat elejtett. A kiállítás „Vadászat és szabadidő” néven mutatja be, miként múlatta Ferenc József az időt vidéken.  

img_1243_1.jpg

img_1283.jpg

A kiállítások november 27-ig látogathatók.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt