A szecesszió és Bécs

Maga a szó kivonulást jelent, ezúttal mi is kivonulunk, hogy szemügyre vegyük azokat a legjellegzetesebb és leghíresebb épületeket, melyeket ebben a stílusban alkottak a művészek.

Franciaországban art nouveau, Németországban jugendstil, Spanyolországban modernismo. Idén 120 éve, hogy megszületett világhírű változata, a bécsi szecesszió, köszönhetően Klimtnek, Kolo Mosernek, Josef Hoffmann-nak, Olbrichnek és a köréjük csoportosuló művész körnek. Amikor a hivatalos, akadémiai irányzatról leváltak, és a város művészeti központjából kivonultak, önálló székházat építettek maguknak. Az elnevezés is innen ered, az Osztrák–Magyar Monarchiában erről a bécsi épületről, az Olbrich által tervezett Szecesszió házról kapta a nevet.

IMG_4614

Hogy hol van a kiállítóház, mely mai napig otthona a modern művészetnek? Mit neveznek a bécsiek aranyozott káposztafejnek? Kitől származik az irányzat mottója, „Der Zeit ihre Kunst, der Kunst ihre Freiheit”, azaz „Legyen meg minden korszaknak a művészete, a művészetnek pedig a szabadsága”, és mi köze mindehhez Magyarországnak? És vajon milyen a tipikus Otto Wagner stílus?

img_9786

Többi között ezekre a kérdésekre is választ kapunk, méghozzá egy profi idegenvezetőtől, a közel kétórás séta során, természetesen magyarul.

Időpont: 2017. április 16-án, vasárnap 14.30-kor

Találkozóhely: 6. kerület, U 4- es metró, Kettenbrückengasse megálló (a Karlsplatz-hoz közelebb eső kijáratánál)

Részvételi díj: 10 euró/fő, mely a helyszínen, Andreánál fizetendő, számla ellenében

A séta időtartama: 1,5-2 óra

Jelentkezés: 2017. április 13-ig (a séta 5 főtől indul, ha elmarad, levélben küldünk értesítést)

Regisztráció az alábbi e-mail címen: becsisetak@gmail.com

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt