A zene nyomában, Bécsben

A zene és Bécs elválaszthatatlan fogalmak, azt is mondják róla, a zene fővárosa. Hogy hírnevét mire alapozza, annak járunk utána.

Volt idő, amikor a zenészek gazdag mecénásoknak köszönhették a megélhetésüket. Volt idő, amikor még nem voltak koncerttermek, és minden művész maga cipelte a palotákba a hangszert. Azoknak volt nehezebb, akik zongorán kápráztatták el a közönséget, ők bizony egy-egy fellépésre lovas szekérrel érkeztek. Alig akad épület, palota, ahol ne fordult volna meg a zenetörténelem valamelyik nagyja. Számtalan, velük kapcsolatos legenda és monda kering a városban. Haydn például utolsó, nyilvános koncertjén tanítványára, Beethovenre mutatva, így szólt: amit én elkezdtem, majd te befejezed. Az egyébként visszafogott és érzelmeit ritkán kimutató Beethoven pedig a 11 éves Lisztet csókolta homlokon, amint meghallotta, ahogy a zongorán játszott.

img_5656

Tudod, hol állt eredetileg Mozart szobra, és kinek pattant az ölébe, amikor Bécsbe érkezett? Hogy a zenészeket támogató mecénások között szép számmal akadtak magyar nemesek? És azt tudod-e, hová jártak a művészek álarcosbálba, és ki jelent meg minden egyes alkalommal bohócruhában?

img_2814

Ha kíváncsi vagy minderre, jelentkezz a bécsi fekete által szervezett, múltba kalandozó, zeneszerzők, zenészek világát bemutató sétára.

Időpont: július 1-én, szombaton, 14.30 óra

Találkozóhely: 1. kerület, Albertina Platz, a képen látható emlékmű mögött, a földön térdeplő embernél

IMG_0387

Részvételi díj: 10 euró/fő, mely a helyszínen, Andreánál fizetendő, számla ellenében

A séta időtartama: 1,5-2 óra

Jelentkezés: 2017. június 29-ig (a séta 5 főtől indul, ha elmarad, levélben küldünk értesítést)

Regisztráció az alábbi e-mail címen: becsisetak@gmail.com

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt