Adventi varázslat a Rathausnál

A karácsonyi ünnepeknek régóta kialakult forgatókönyve van, nemcsak az otthonokban, de magában a városban. Az adventi vásárokat megszokták és szeretik az emberek. Évről évre milliókat vonz Bécsbe az ünnep.

Hogy giccses? Hogy mindig ugyanaz? Igen, de ki nem szereti a megszokott dolgokat. A megújulás szándéka vonzó, de hát itt van ez a fránya tradíció, és annak nagy a tisztelete az egykor Habsburgok által uralt vidéken. Persze attól ünnep az ünnep, ha előkerülnek nem várt meglepetések. Idén is van ilyen.

IMG_0223

IMG_1815

IMG_1795

A háttér adott, a sejtelmesen megvilágított, karcsú tornyokkal, lodzsákkal, csúcsíves ablakokkal tűzdelt, neogótikus stílusú Városháza épülete karéjként tartja a vásárt egyben. Nehéz überelni a látványt, most is hangulatfokozó díszítésként használják. A gyertyákkal kivilágított kapu pedig a bejáratnál vár ránk.

IMG_1763

Ez a városban a legnagyobb vásár, vagy, ahogy a helyiek nevezik, Christkindlmarkt. 1975 óta itt áll az ország fája, mely minden évben más és más tartomány ajándéka. Idén Vorarlbergből érkezett a 25 méter magas, 70 éves matuzsálem. Araszolni sem kell a tömegben, hogy a hatalmas, méretes fa 1000 LED-lámpával feltupírozva felénk tekintsen.

IMG_1796

IMG_0153

154 stand áll a téren, elhiszem, nem ellenőriztem, az egész átlátható és rendezett, az áruk színvonala is tetszett. Láthatóan idén keményebben zsűriztek, a vásárra tetszetősebb termékek érkeztek. Gyertyák, mézek, szuper kalapok és fából készült, kézműves játékok növelték a vásárlási szándékot.

IMG_1774

IMG_0183

IMG_0115

A kínálat a tavalyihoz hasonló, finom az étel, de a forralt bor és a puncs nem olcsó. Ha megéhezünk, vagy megszomjazunk, vagy elcsábít a fahéj és szegfűszeg messziről érezhető és a teret teljesen betöltő illata, jobb, ha tele bukszával készülünk. Idén 4 euró az egységár, legalábbis erre hajaz, ennyi a forralt bor, a puncs és bögrék betéti díja is ennél marad.

IMG_0156

IMG_1806

De nemcsak a fa világít, hanem a tőle jobbra felállított jégpálya is messziről fehérlik, mely a vásárral egy időben nyitott. Nem kell várni az újévre, hogy a gyerekzsivaj és a korcsolyák sercegése a teret betöltse, és az amúgy is bábeli hangzavarnak legyen egy jellegzetes aláfestése. Ha kedvet kapunk, és korcsolyát húzunk a lábunkra, hogy a parkot körbesikolva gyönyörködjünk a fák kivilágításában, bérelhetünk magunkat egyet, miközben a gardróbban fölös cuccaink elférnek. Egy hatalmas hógömbbe a Rathaust is begyömöszölték.

IMG_0126

Ha meguntuk a sürgést-forgást, a másik oldalon egy réges-régi ringlispíl és egy mini óriáskerék vár. No és egy zavarba ejtően giccses, cukormázas varázskapu is áll a téren, mely egy gombnyomásra haragosan pufog, csattog, majdhogynem tüzet okád, de füstöt mindenképpen, és e nagy hűhót követően lám a fenyő teljes díszben előttünk áll. Egészen olyan, mintha karácsonyföldön járnánk.

IMG_1837

IMG_1841

(Idén felújítási munkálatok miatt a nagy kedvenc, a karácsonyi műhely a Rathaus aulájában elmarad.)

A vásár december 23-ig, V-Cs:10.00-21.30 és P-Szo: 10.00-22.00 (24-én 10.00-18.00, 25-26-án 11.00-21.30)) között tart nyitva.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt