Adventi vásár Bécs egyik legszebb palotájában – finomságok tanyáról

Művészet, kultúra és kulináris élvezetek, minden, ami jó az életben, most egy helyen. Szenzációs adventi vásár, ahol vidéki gazdák portékáikat kínálják, ahol Rubens, Tiziano és Van Dyck, no és Bosch triktigonja fogadja a vendégeket. Látogass el hétvégén a Színházmúzeumba!

Bécs szívében, barokk környezetben, sokat megélt, ódon falak között, zenés kísérettel, karácsonyi zenével tarkított rendhagyó adventi vásárt rendeznek. A Lobkowitz-palota sajátos és megkapó kulissza egy adventi kirakodóhoz. A törzsközönség már megszokta, évek óta húzza a szíve vissza.

IMG_7217

Szinte hazajárnak ide a vidéki gazdák, hogy ízletes portékáikkal, füstölt sonkákkal, mézzel, sajtos ínyencségekkel, zamatos snapszokkal kérkedjenek és a sok földi jót kínálják a fővárosi népségnek. Különleges, házilag készült finomságok, melyeket boltban nem találunk. Köztük olyan, amit én még nem kóstoltam: édes, nassolnivaló tökmag, enném minden nap.

IMG_7235

IMG_7284

IMG_7291

Az Eroica-teremben érdemes egy pillantást vetni a mennyezetre, nem mintha ettől jobban csúszna a házi kolbász, vagy a hurka, inkább jó alkalom arra, hogy egy kicsit elkalandozzunk a múltban. Visszatekintsünk az időben, amikor az impozáns aulában a főurak és az előkelő dámák Bachot és Beethovent hallgatták.

IMG_7261

A Lobkowitz-palota, mely külsőre is a barokk egyik ékes bizonyítéka, enteriőrje maga a csoda. Bécs első városi barokk palotáját 1683-ban kezdték és 11 évig építették. A díszterem mai formáját az akkori tulajdonos, Althan gróf, udvari építészdirektor rendelte el. A mennyezeten, a freskók között olajfestmények ékesítik a plafont, ami akkoriban ugyancsak szokatlan megoldásnak számított. A festmények a bécsi Képzőművészeti Akadémia akkori igazgatójának, Jacob van Schuppennek az alkotásai. A dísztermet egyébként a neves tanintézmény szinte sajátjának tekintette, rendszeresen ünnepélyes díjkiosztókat tartottak benne.

IMG_7276

IMG_7272

Althan gróf a palotát fogadott fiára, Philip Lobkowitzra hagyta. A cseh hercegi család sarja a művészet nagy pártolója, többi között Bach-ot is a barátjának mondhatta, sokáig várt örökösre, mígnem megszületett a fia, 1772-ben. Franz Joseph Maximilian világrajövetelét már az egész família várta. Ám annyira nehéz volt a szülés, hogy az orvosok minden erejüket megfeszítve küzdöttek az anya és a fiú életéért. E drámai órákban a herceg fogadalmat tett, hogy fiát akár 7 évig ne is lássa, csak épségben jöjjön a világra. Imái meghallgatásra találtak, anya és fia túlélték a megerőltető szülést, a herceg pedig állta a szavát, fiát csak titokban, az éj leple alatt leste meg, míg a 7 év le nem telt.

IMG_7422

Apja halálát követően a palotát Joseph Franz Maximilian Lobkowitz örökölte meg, és a művészetek, a zene, a festészet ismert és nagyvonalú mecénása lett. A díszteremben, ebben a festőien pazar környezetben, a főúri közönségnek rendszeresen szervezett zártkörű koncerteket. Neki ajánlotta Joseph Haydn utolsó két, úgynevezett Lobkovitz-kvartettjét. 1804-ben pedig az Eroica-teremben volt Beethoven III. szimfóniájának, az „Eroica”-nak privát ősbemutatója a szerző személyes vezényletével. (A hivatalos rá egy évre, a Theater an der Wienben.)

300.......

Ha ellátogatunk a vásárra, kellemes karácsonyi meglepetésben is részünk lesz. A múzeum termeiben kapott helyet átmenetileg a felújítás miatt 3 évig zárva tartó bécsi Képzőművészeti Akadémia képtára, melynek híres festményeit ezen a hétvégén a nagyközönség grátisz megnézheti.

IMG_9476

IMG_9472

Rubens, Tiziano, Van Dyck alkotásai mellett Hieronymus Bosch, németalföldi festőzseni, aki az utókorra csupán vagy összesen 25 festményt és 20 rajzot hagyott, Utolsó ítélet című, szenzáció számba menő triptichonja is itt látható.

IMG_9510

Időpont: december 7-10.  10.00-18.00 óra között

Cím: 1. kerület, Theatermuseum, Palais Lobkowitz, Lobkowitzplatz 2.

Fotó: saját/wikipedia

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt