Ami a történelemkönyvekből kimaradt – Mária Terézia

23 éves. Szinte még gyermek, és már negyedszerre terhes, amikor a nyakába szakadt egy hatalmas birodalom irányításának a terhe. De állta a sarat, pedig nem lehetett egyszerű feladat.

Nem született uralkodónak, de a sors másképp hozta. Igen fiatalon került a trónra. Elégedetten hüppögtek a nagyurak, az igencsak éltes korú tanácsadó testület tagjai előre örültek, hogy majd játszi könnyedséggel elirányítják az ifjú hölgyet. Tévedtek! Mária Terézia egészen különleges vezetői képességekkel, férfiakat is megszégyenítő merészséggel rendelkezett, a férfiak utalta világban mindenkivel bátran szembe ment. Akár a feministák zászlóvivője is lehetett volna a monarchia egyetlen, 300 éve született, női uralkodója. Izgalmas, váratlan fordulatokkal, kihívásokkal teli volt a sorsa. Mindenre volt gondja, és nem is akárhogy bírta.

belvedere.at_

Tudtad, hogy Mária Terézia hivatalosan nem volt császárnő? Tudtad, hogy ő rendelte el a tankötelezettséget, és egyidejűleg bevezette az iskolákban a nyári szünetet? Tudtad, hogy hiú volt és bántotta, hogy a sok gyermekáldás a testét eltorzította, hogy kedvelte a fess férfiakat, különösen a magyarokat, és a legerősebbekből testőrséget szervezett, hogy a közelében tudja őket, hogy a megesett lányanyákat szárnyai alá vette és segédkezett gyermekeik felnevelésében? Mária Terézia tudta, hogy rajongásig szeretett férje csalja. Vajon hogyan viselte és miért hagyta? Vagy nem is csalta, csak a kor szokásjogát gyakorolta?

IMG_9194-1

Ha kíváncsi vagy Mária Terézia karizmatikus személyiségére, jelentkezz a bécsi fekete által szervezett vezetésre.

Időpont: július 30. vasárnap, 14.00 óra

Találkozóhely: 7. kerület, Museumstraße 7. Trautson-palota (csatolom a képet róla)

IMG_7500

Megközelítés: Múzeumi Negyedtől, a Volkstheatertől pár perces séta

Részvételi díj: 10 euró/fő, mely a helyszínen, Katalinnál fizetendő, számla ellenében

A séta időtartama: 1,5-2 óra

Jelentkezés: 2017. július 27-ig (a séta 5 főtől indul, ha elmarad, levélben küldünk értesítést)

Regisztráció az alábbi e-mail címen: becsisetak@gmail.com

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt