Parkolóból lett oázis, használjuk bátran!

Minden négyzetméter kihasználnak a bécsiek, hogy tovább bővítsék a zöld területeket és hogy mindenki számára otthonosabbá tegyék a lakókörnyezetet. 

Nem kell hozzá sok, hogy az ember jobban érezze magát a városban, csupán egy kis kreativitás, találékonyság, tettrekészség. Ebben, ahogy elnézem, nincs hiány Bécsben.

IMG_3768

Foglalj helyet és élvezd a városod. Ez a kis oázis mindenkié. Itt kényelmesen megpihenhetsz, találkozhatsz emberekkel, ismerkedhetsz, beszédbe elegyedhetsz, a rohanó hétköznapokat nyugodtabbá teheted, vagy akár a kreatív éned is kiélheted.

IMG_4203

IMG_4204

Valami ilyesmi volt a cél, amikor civil lakóközösségek parkolóhelyek, utcasarkok zöldesítésére beadták a városhoz a kérelmet, hogy lakásuk mellett egy aprócska oázist teremtsenek, ahová jó kiülni, a városi forgatagot szemlélni, eseményeket szervezni, és a természetet a kőrengetegbe csempészni. Nem kell utazni, elég az utcára kibattyogni. Mint például itt, a 3. kerületben, ahol egy-két kocsitól vették el a helyet, sok embernek örömet szerezve.

IMG_3740

IMG_3734

Egy talpalatnyi oázis a betonrengetegben, az épületekkel körülvett utcákban, a sűrűn lakott kerületekben. Apró közterek, melyek az itt élőknek, erre járóknak, eltévedt turistáknak készültek. Egy falatnyi terület, melyből aprócska, idilli szigeteket teremtettek, hogy a környezetük még élhetőbb legyen.

IMG_4205

IMG_3747

A kezdeményezést, mely az itt lakóktól indult, a városi vezetés is támogatta, a beadott pályázatokat elbírálta, jóváhagyta, az engedélyeket kiadta, mi több, anyagilag is patronálta. A picinyke zöld szigetek őszig maradnak. Tavaly 15 ilyen volt szerte a városban.

IMG_4202

Ha egy üzlet beindul, annak semmi sem szab határt, kibontakozott a kreativitás, az idei oázisok között kialakítottak mese- és játszósarkokat gyerekeknek, de még olyan utcai kert is akad, ahová került szabadtéri kenyérsütő kemence. Egyes helyekre még függőágyakat is kitettek, hogy teljes legyen a kényelem. Szóval, ha ilyenbe botlunk, használjuk bátran, nem magánterület, mindenkinek készültek.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt