Aratófesztivál Bécsben

Ilyen az, amikor a tartományok fiatal gazdái eljönnek a fővárosba, hogy a bécsiekkel együtt ünnepeljék az aratás befejeztét.

Befejeződött az aratás, a terménybetakarítás, az új búzából készült kenyér hamarosan a pékségek pultjára kerül, amiért hálát rebegnek az emberek és hatalmas fesztivállal ünneplik meg. Ahogy történt ez Bécsben, hétvégén, az Augartenben.

IMG_5945

IMG_5982

A jó hangulatú fesztivál egyben hálaadás, hogy jó termést tudhat magának az ország. Ezt az alkalmat ragadják meg a gazdák, hogy népszerűsítsék a vidéki létet, hogy bepillantást engedjenek a fővárostól távolabb eső helyek szorgos, dolgos hétköznapjaiba, hogy számot adjanak arról, az év során mivel foglalatoskodtak, hogy maguknak híveket toborozzanak, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését, hogy az utánpótlásról gondoskodjanak, és hogy a főváros népével együtt mulassanak.

IMG_5886

IMG_5939

IMG_5978

Egy ilyen ünnephez hozzátartozik a bendők megtömése, a hazai ízek élvezete, az étkezés öröme. A fesztivál kulináris utazás is egyben, hiszen ajándékoznak receptkönyveket, megtudjuk, különböző tartományokban miként készülnek az ételek, és természetesen biztosítanak kóstolási lehetőséget is.

IMG_5898

IMG_5882

IMG_5926

Jó alkalom ez arra is, hogy ízelítőt adjanak a kiváló minőségű terményekből, zöldségekből, gyümölcsökből, hogy megmutassák, milyen asztalra valót termelnek vidéken. Hogy jóval több a burgonya- és almafajta, mint ami felkerül a város élelmiszerboltjainak pultjaira, hogy mennyire színes és gazdag a felhozatal.

IMG_6057

IMG_6030

IMG_5894

Mint ahogy arra is jó, hogy a fővárosiak még több ismeretet szerezzenek a különböző tartományok hagyományairól, népi szokásairól, viseleteiről, hogy képet kapjanak arról, kulturálisan mennyire sokszínű az ország. A városi gyerekeket a vidéki élethez közelebb hozzák, hogy megtapasztalják milyen például az, amikor az ember a természet lágy ölén mezítláb talpal.

IMG_5904

IMG_5888

IMG_5852

IMG_5864

És mindenekfelett, erősíti a tudatot, hogy aki preferálja a honi termékeket, az egyben támogatja a vidéki termelőket. Az arató ünnepség idén 17. alkalommal került megrendezésre. A mostani fesztivál mottója: „A hazainak legjobb az íze.” Az eseményt a „So schmeckt Niederösterreich” alsó-ausztriai egyesület szervezte.

IMG_5844

IMG_5903

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt