Ausztria Monacója – nagyvilági luxus egy osztrák kisvárosban

Ha azt mondom Baden, mi ugrik be? Kaszinó, pálmafák, nagyvilági pompa, római fürdő. Pedig a Bécstől csupán félórányira található festői, biedermeier városka mást is tartogat.

A Habsburgok egykori nyári rezidenciájának helyszíne, ahol valamikor réges-rég a rómaiak meleg vizű forrásra bukkantak, ma modern, pulzáló városka, mely nagystílű terei mellett kisvárosi hangulatát is megtartotta. Közvetlenül a Bécsi erdő szélén terül el, remek a levegője, megkapó a történelme. múzeumaival, szebbnél szebb parkjaival csak arra vár, hogy felfedezze magának az ember. Akkor, nosza, vágjunk bele, nézzük, milyen Baden szelleme!

IMG_4316

Baden tipikus fürdőváros. Kicsi, aranyos, nem lakja sok lakos. Bécstől mindössze 26 km délre terül el Alsó-Ausztria egyik legnépszerűbb városa. 30 percenként indul a fővárosból vonat, de ha nosztalgiázni akarunk és időnk engedi, javaslom a kacskaringós síneken haladó villamos-utat. Az opera elől, a Ringről indul, és egy bécsi városnézésre is elkalauzol a ráérősen döcögő tuja, melynek végállomása Baden központja.

IMG_6328

IMG_4404

A vonat lényegesen gyorsabb, ám kicsit arrébb, egy kedves kis parknál teszi le az utasokat. A pályaudvarnál elterülő zöldellő liget szabadtéri kiállítások helyszíne, installációkat, szobrokat fogad be. Árnyas fái alatt akár ejtőzhetünk is egyet, de ha kérhetem, itt inkább ne álljunk meg. A park ráhangolódni jó, van itt még sok látnivaló.

IMG_4415

IMG_3868_1

A várost már a rómaiak is lakták, ők fedezték fel meleg vizű, kénes forrását. A fürdőnek hamar híre ment, özönlöttek a vendégek. Aragóniai Beatrix, magyar királyné is járt erre, hogy a gyógyvíz erejével meddősségét kezelje.  A római fürdő előtt ma két szobor áll. Az egyik épp lencsevégre kap egy hatalmas, test nélküli fejet, melynek hátsó részén síkra lapított tábla díszeleg, erre firkantották rá az alkotás címét, e magvas gondolatot: „Az elme alakítja az anyagot.”

IMG_4032

IMG_4018

IMG_4023

IMG_4035_1

A hegyek lábához beékelődött város egy tűzvészt követően nyerte el mai, biedermeier stílusát. I. Ferenc ebbe szeretett bele. Méghozzá olyannyira, hogy családjával egyetemben 33 éven át a nyarakat Badenben töltötte. Jelenléte pezsgést hozott a kis város életébe. Követték a nemesek, a tehetősebb emberek, jöttek a művészek, élvezték a friss levegőt, a csodás vidéket, a panorámát, a városka báját, a víz gyógyító hatását. Nem telt bele sok idő, Baden egyszeriben a császárság felkapott gyöngyszeme lett.

IMG_3961_1

IMG_1439

IMG_4058_1

Az uraságok impozáns fürdőt építettek maguknak, méghozzá a Kurparkban, Baden központjában. A reneszánsz stílusú épület, mely a Theresienbad nevet viselte, lett az arisztokrácia kedvenc helye. Idővel az épületet kibővítették, és kaszinóvá átépítették. 1934-ben nyílt meg a gazdagok játékterme, az első Ausztria szerte, mely egész évben folyamatosan, szünet nélkül üzemelt. A II. világháború alatt bezárt, egy ideig oroszok lakták, aztán többször átalakították, végül 1955-ben újra megnyitották. Hogy jelentős hírnévre tett szert, annak is köszönhette, hogy 1995-ben nem volt ennél nagyobb Európa-szerte.

IMG_1379

IMG_1394

A mellette elterülő festői park, ahová a sétálóutcák belefutnak, a helyiek és a turisták kedvence. Az 52 hektáros terület telis tele virágokkal, szobrokkal. Rögtön az elején egy bronzból készült alkotás, a Meztelen lovas néz kacéran ránk. Megér egy kattintást.

IMG_1398

IMG_4295

Tovább menve hosszú lépcsősor vezet felfele, melynek végén egy virágággyal körülvett, vörös márvány talpazaton nyugvó szoborcsoport fogja meg a tekintetet. Rajta Lanner és Strauss bronzból készült alakja, kezükben hegedűt tartva, mintha épp arra készülnének, hogy egy koncerttel lepjenek meg.

IMG_1432

Jóval feljebb egy vadszőlővel befuttatott, 12 oszloppal díszített gloriette feszít büszkén. A város emelte a zöld kupolás felépítményt Beethoven tiszteletére, akit megfogott és megihletett Baden kelleme, aki itt komponálta IX. szimfóniáját, legalábbis legjavát. A zeneszerző egykori otthona ma látogatható múzeum.

IMG_1424

IMG_3976_1

De nemcsak ő volt gyakori vendég erre, más zenészeket sem hagyott hidegen Baden meghittsége. Szerette Mozart és Schubert itt írta egyetlen orgonadarabját. Számtalan múzeum segít felidézni a múltat. A Baba és játékmúzeum a gyerekek kedvence és kár lenne kihagyni az egykori női fürdő helyén álló, igen hangulatos Arnulf Rainer Múzeumot. Ha éppen kifogunk egy időszaki kiállítást, az csak fokozza a látványt.

IMG_4395

És akkor még nem is említettük az egyik legszebb, 8 hektáros Doblhoffparkot, a Rozáriumot. 600 fajta rózsájával, több mint 30 ezer rózsafájával, virágágyasaival, romantikázásra kiválóan alkalmas csónakázótavával.

IMG_4105_1

IMG_4092_1

És ha Badent „kipipáltuk”, és úgy döntünk, hogy tovább állunk, vagy itt éjszakázunk, a környéket is bejárhatjuk, a szőlőhegyek irányába is fordulhatunk, hogy finom, zamatos borokat kóstolgassunk.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt