Az 5 legmagasabb ház Bécsben

Bécs nem Manhattan. Itt számon tartják és listába sorolják a felhők felé nyúló épületeket, melyek több mint 100 méter magasan karcolják az eget. Van belőlük jó pár. Lássuk a listavezetőket!

Hogy hány métertől illeti az épületet a felhőkarcoló elnevezés, erre nincs egyezmény. Általánosan elfogadott, legalábbis Európában, 150 méteres mérce. Bécsnek két épülete ugorja meg ezt a szintet. Nagyot fejlődött a világ, hisz a ’30-as évek első, Herrengassén lévő magas háza, presztízsberuházása, még csak 50 métert kóstált.

img_4752.jpg

Azóta szinte folyamatos a vita, kellenek-e a fővárosba felhőkarcolók, magasba szökellő toronyházak, szépítik-e ezek az új városnegyedeket. A tény, hogy a listavezető, 2014-ben átadott, 60 emeletes és 252 méter magas DC Towers, Duna-torony, mely máig félig üresen árválkodik, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy a bérlők máról holnapra ellepik, a beruházók kedvét nem szegi. Változatlanul remélik, hogy a torony párja, melynek helye vele szemben lett kijelölve, és egyelőre papírhalmaz formájában a fiókban porosodik, hamarosan eljut a kivitelezésig.

img_6283.jpg

img_9275.jpg

A Millennium Tower a 20. kerületben, ugyancsak a Duna mentén épült fel, éppen a DC toronnyal átellenben. A Handelskai metrómegálló közvetlen közelében áll az úgynevezett cilinderes ház. A hivatalokat és egy nagy bevásárlóközpontot magában foglaló épület, a tetőteraszával egyben 202 méter magasra sikeredett. Az 1999-ben átadott, 50 emeletes, 47.200 négyzetméteres házat Gustav Peichl, Boris Podrecca és Rudolf F. Weber építészek tervezték. Bár az épület Bécsben és egész Ausztria szerte ezüstérmes, Európában csupán a 47. helyen áll.  

img_9192.jpg

dsc_0446.jpg

A dobogó harmadik helyezettjét, a 140 méter magas, IZD Towert 2001-ben vették birtokba a bérlők. A 41 emeletre, 63.520 m²-es területre főként irodákat költöztettek. Az épület érdekessége a kiugró, sík teret megtörő „kalitka”, mely messziről olyan, mintha véletlenül oda lenne biggyesztve. Az IZD Tower, vagyis az Internationales Zentrum Donaustadt (Duna-város Nemzetközi Központ) 2001-óta áll az Öreg-Dunától pár lépésnyire, de a nagy folyó sincs tőle messze.

img_6284.jpg

img_2678.jpg

A negyedik, ötödik helyre az ugyancsak 2001-ben épült Vienna Twin Tower dupla épülete került, mely a 10. kerületi, Favoriten Wienerberg Cityre keresztelt, üzleti park része. Az új negyed impozáns épületei 138 és 127 méter magasak. Kettejüket több híd köti össze. Megálmodójuk a neves építész, Massimiliano Fuksas. Konferencia-központ, multiplex mozi, 10 teremmel, kávéházak, éttermek és háromemeletnyi mélygarázs található benne. img_6600.jpg

img_6610.jpg

Hogy igazságosak legyünk, az ötödik helyen holtversenyben szerepel még egy épület, mely ugyancsak 127 méter magasan veri az eget és a Duna vonzáskörzetében épült fel. Ez pedig a bécsi UNO-City épülete. 1979-ben adták, és 5000 ember kapott benne munkát.

img_2667.jpg

Bécsben egyébként 43 épületet sorolnak a magas házak kategóriájába, a sor végét a 70 méteres Bahnhof Wien Mitte, a Landstraße metrómegállónál zárja. De Bécs nem lenne Bécs, ha valamilyen különlegességgel ezt a listát meg nem fejelné. Már tervezőasztalon van az ország legmagasabb fából készült épületének makettje. A Seestadt Aspern városrészben folyó gigaberuházás kiemelt „darabja” a 25 ezer négyzetméter alapterületű épület. Ha minden igaz, a 84 méteresre tervezett ház a világ legmagasabbja lesz, mely fából készül el. És HoHo becenévre hallgat. Nevét a német holz (fa) és a hoch (magas) szóból kapta. Ha minden igaz, 2018-ra készül el. (fotó:internet)

20150313wooden-skyscraper.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt