Az 5 legszebb jászol a bécsi adventi vásárokról

Szebbnél szebbek és vannak köztük egészen különlegesek. Körbejártuk, megcsodáltuk és lefotóztuk őket. Nektek melyik tetszik a legjobban?

Se szeri, se száma a jászlaknak Bécsben, találunk belőlük valamennyi helyen bőven. E régi szokást Európában Assisi Szent Ferenc honosította meg, aki miután 1222 karácsonyán ellátogatott Betlehembe, ahol a karácsonyi liturgiától teljesen el volt bűvölve, hazatérve engedély kért, hogy hasonlóképpen ünnepelhesse meg a keresztények egyik legnagyobb ünnepét. Egy barlangba szalmát hordott, bele élő állatokkal jászlat állított, és ott tartott prédikációt. Az első igazi jászlat egyébként Arnolfo di Cambio készítette 1283-ban Rómában a Santa Maria Maggiore bazilikában. Az elgondolás ragadós lett, a jászol Európa-szerte elterjedt, és lassacskán a karácsony jelképévé lett. A hagyományos betlehemben egyébként a Szent Családon kívül a pásztorok, a háromkirályok és az angyalok is megjelennek. Ennyit az előzményekről, és most lássuk, milyen jászlakkal kápráztatnak el a bécsiek.

A legnagyobb – AKH

Életnagyságú jászol érkezett Bécsbe, első alkalommal a karácsonyi vásárok történetében. Látványos 6,5 x4,5×5,5 méter nagy a nyomtatott jászol és kézimunkával készült, igazi mestermunka, vár a látogatókra.

A megható kép különlegessége, hogy idén érkezett először Bécsbe, miután már megjárta a Vatikánt, és tavaly Betlehemben is megcsodálták. A művészi installációt neves mesterek kreálták, és mivel Máltáról érkezett, egészen pontosan Vallettán látta utoljára a tömeg, ottani jellegzetességeket is magán visel. Megható, szívmelengető kép.

A leghosszabb – Freyung

Itt van a leghosszabb, festett jászol Bécsben. A bécsiek nagy kedvence, rengeteg helyi jár ide, már-már kötelező program karácsony tájt kilátogatni a Freyungra, a város egyik legrégebbi vásárára, és megcsodálni a leghosszabb jászlat, melyet Bécsben festettek.

Az eredetijét Josef Ritter von Führich (1800-1876) családja számára alkotta, még 1830-ban, és generációkon keresztül a jászol-készítők erről mintázták saját műveiket. A jászol eredetije egy tiroli család tulajdonában van.

A legélőbb – Karlskirche

A Károly templom pompás, barokk épülete, akarva, akaratlan tekintély kölcsönöz a helynek, mely elé, ha nem is klasszikus jászlat, de arra emlékezetőt építettek.

Szalmával beterítették a hatalmas szökőkutat, és ide terelték az állatokat. A gyerekek imádják, a nagy teret belakják.

A legmeghittebb – Schönbrunn

A schönbrunni kastély előtti vásár évről évre százezreket vonz. Nemcsak a gyönyörűen megvilágított császári lak, melynél pompásabb háttér Bécsben aligha akad, de a színvonalas programok, koncertek is sokakat idecsábítanak.

A vásáron hagyományos kézműves termékeket, karácsonyi díszeket vásárolhatunk és finomabbnál finomabb ételeket kóstolhatunk. A jászol külcsíne is méltó a helyhez, passzol a császári miliőhöz, kedvtelve lehet benne nézegetni a részleteket.

A legterebélyesebb – Rathaus

12 kézzel készült jászol alkotja Bécsben az egyetlen úgynevezett jászol-ösvényt. A jászolépítés 1500 éves tradíciója nagy népszerűségnek örvend Ausztriában. Az idei kiállítás mottója „Olasz jászlak”.

A tárlatot a Bécsi jászol egyesület tervezte és szervezte, melynek tagjai 2001 óta már közel 70 jászlat készítettek Ausztria-szerte.

A legkülönlegesebb – Altwiener Christkindlmarkt, Freyung

És egy ráadás, Bécs egyik legrégebbi, hagyományőrző adventi vásárán, a Freyungon idén tették közszemlére a krakkói jászol-készítők eme csodás darabját. A különleges jászol Bécsben vendégeskedik, érdemes megnézni.

Krakkóban 1900 óta él a szokás, hogy ilyen, bábszínházakra emlékeztető mini jászlakat készítenek, 1927 óta pedig versenyt is meghirdettek, mely a városban igen nagy népszerűségre tett szert. Az újonnan készült jászlakat december első csütörtökén állítják ki a piacterén, a város lakossága ott nézheti.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt