Az adventi pohár szuvenírbe jár

Nem ismer határokat a gyűjtők szenvedélye, adják, veszik, emlékként a vásárokról hazaviszik.  Puncsot és a forralt bort árulnak benne, mindenki nagy kedvence. Hogy mi? Hát az adventi bögre.

20 karácsonyi vásár városszerte, melyen 1000 stand áll. Közülük a legfelkapottabbak, melyek étellel, itallal, legfőképpen punccsal és forralt borral kínálnak. Nem igazi az advent, ha nincs fahéjas, szegfűszeges illat a levegőben. A puncs és a forralt pedig már az ünnep jelképe, a vásárok elengedhetetlen kelléke. No és azzá lett a jellegzetes adventi vásáros bögre, amit praktikus indokok hívtak életre, ám hogy ennyire népszerűek lesznek, akkor még senki sem sejtette.

IMG_2422

A forró italt ugye nem árulhatják műanyag pohárban, mert nincs ember, aki megfogja, se kéz, mely megtartja. Így nem volt kérdés, hogy az igencsak meleg nedűt kerámiából készült bögrébe töltsék. Arról nem is beszélve, hogy higiéniai szempontok is játszhattak közre. Valahogy így indulhatott a karrierje.

IMG_1062

IMG_6769

Ahány ház, annyi szokás, ahány vásár, annyiféle bögre vár ránk. Évről évre százezrek várják, miféle újdonsággal rukkol elő egy-egy vásár. Ma már presztízskérdést csinálnak belőle, hogy legyen jellegzetes a bögre. Magára valamit is adó vásárnak saját gyártású, egyedi a bögréje, mely akár változhat is évről évre. A Rathausplatzon idén 3 különbözőt is felfedeztem.

IMG_0134

IMG_0156

IMG_1806

A vásári bögrékért betéti díjat szednek, helyenként már 4 eurót is elkérnek. Kérdés csak az, hogy visszakérjük-e a pénzt, vagy magunkkal visszük a bögrét, és megtartjuk emlékbe, szuvenírként. Innen pedig már csak egy lépés, és szenvedéllyé válik a bögregyűjtés.

IMG_2234

IMG_9639

A Mária Terézia téren külön standot állítottak fel, ahol nem árulnak mást, csak adventi bögréket. Van is érdeklődés, veszik és viszik, mint a cukrot. Egyébként árulják a bögréket bolhapiacokon és hirdetik internetes oldalakon is. Virágzik az iparág rendesen, a gyűjtők folyamatosan csereberélnek, adnak, vesznek. Arra vonatkozóan nem találtam adatot, hányféle kering a császárvárosban.

dav

dav

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt