Az echte bécsi szappan 

Bár a szappan története több száz éves, ez a manufaktúra csupán 11 éve készíti ezt, amit viszont elénk tesz, az garantáltan bio és még fogmosásra is jó.

A bioszappan ma a jólét egyik jele. A tehetősek játékszere, luxus, méghozzá nem is olcsó, egy jobb minőségű borsos áron kapható kézmosó. Pedig elkészítése olyan egyszerűnek tűnik, nem kell hozzá más, mint víz, valamilyen zsiradék és nátrium-hidroxid.

img_0536

Állítólag egy 4500 éves agyagtábla is ír már receptet és beavat a szappankészítés rejtelmeibe, de ne higgyük, hogy az akkori minőség a ma emberének megfelelne. Az első szappannak nevezett termékek még hamuból, datolyapálmából, tobozból és növényi olajból készültek, a sumér időkben. A gallok és a germánok is gyártották, bár nem mosakodásra, hanem hajuk szőkítésére használták.

img_0540

A növényi alapanyagból készült szappanok csak a múlt században kerültek a polcokra, így nem is olyan régi a mai formája. Az alkalmazása is a legújabb kor vívmánya. Nagyüzemi gyártása csupán a 19. században lódult meg, addig a szappannal kevesen kereskedtek. A tömegtermelés az árakat leverte, de most eljött a kézműves szappanok ideje.

img_0538

Volt idő, amikor a Fa, az Atlantic, a Rexona szappanokat a tiszta ruhák közé dugták, a fehérneműket így illatosították. Ma nem az illat az elsődleges szempont, amikor szappant választunk. Akik tudatosan élnek, azoknál mindennél fontosabb, hogy az összetevők bioalapanyagok legyenek, és ne irritálják a bőrüket. Bár ma már a szappan nem luxuscikk, ahogy annak számított hosszú évszázadokig, ám a biováltozat ma is keveseknek fizethető meg.

img_0556

A bolton az „eredeti bécsi szappan” felirat díszeleg. A 3. kerületből a Herrengasséra költözött az üzlet. A kis szappangyártó manufaktúra a régi kerületben viszi tovább az üzletet és készíti a különlegességeket. Itt lent, az alagsorban aprikolják darabokra a kókusz- és olívaolajból készült masszákat, de előtte 50 kilós táblákban érlelik a szappant. Némelyiket betakarva hagyják hűlni, legalább 2-3 napig, majd ezt követi az egy-két napos szellőztetési folyamat, és csak ezután szeletelik. Egy darab pontosan 125 gramm. A recept hétpecsétes titok, Bécs utolsó szappanfőzője hagyta az utódjára.

img_0522_1

Amit itt vesz az ember, az különleges és meglehetősen drága. Nem irritálja a bőrt, bioalapanyagokból és kézzel készül. A csomagolás nem különleges, nem használnak figyelemfelkeltő etikettet, itt a minőség a lényeg, és hogy a termékkel elégedettek legyenek a vendégek. Reklámra sem költenek, a szájhagyománnyal terjedő propagandával megelégszenek.

IMG_4460

Itt mindegyik szappannak más a receptje. Ez kőbe van vésve, jobban mondva a tulajdonos fejébe. Valamennyi összetevő más-más bajra nyerő. Sokan esküsznek arra, hogy a bioszappan kiválóan tisztítja a fogakat. Merész, merész, én ezzel biztos nem próbálkoznék. És ha már szappan, október 15-én van a kézmosás világnapja.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt