Az egyedüli fedett piac Bécsben

Piac a városban, a metró mellett, zárt területen, ahol nem ázik, fázik az ember és a szél sem borzolja a hajat, az épülettől távol marad. Bécs egyetlen fedett csarnoka ahol kényelmesen és az időjárás szélsőségeitől mentesen vásárolhatunk be a hétvégi ebédhez. Jól jön egy ilyen ebben a nagy hidegben.

A 15. kerületben járunk, közvetlenül az U3-as metró Johnstrasse megállója mellett magasodik egy csarnokra kívülről kevésbé emlékeztető épület.  Olyan, mintha a metróra épült volna, hisz a föld alól kibújva nem tévesztjük utunk, egyenesen belefutunk.

img_0203.jpg

img_0204.jpg

A Meiselmarkt az egyetlen fedett piac a császárvárosban. Hatalmas, többemeletes, a szem is nehezen fogja be, ehhez képest nincs túl sok stand benne. A monumentális épületben mindössze 900 négyzetméter az árusításra kijelölt hely. A hagyományos piacok méretének töredéke, jó, ha megvan a tizede.

img_0230.jpg

img_0221_1.jpg

img_0223.jpg

A forgalomra és a bevételre ennek ellenére nincs panasz. Hétvégén idejárnak a helyiek, itt töltik meg kosaraikat. A trend is idevonzza a bécsi háziasszonyokat, akik egyre szívesebben szerzik be piacokon az ebédhez valót. Az tudvalevő, az osztrákok szeretik a hasukat, nem sajnálják a minőségi termékekre a vagyonukat. Olyan különlegességet, mint a füstölt malac, másutt nem is igen kapnak.

img_0237.jpg

img_0239.jpg

img_0252_2.jpg

Ráadásul itt az árak nem annyira magasak. Ez Bécs külföldiek által egyik legsűrűbben lakott kerülete. Az eladók közt is sok a lengyel, a bolgár, a török, akik pontosan tudják, az üzlet mitől pörög, milyen áron mennek a zöldségek, mennyiért érdemes kitenni őket.

img_0236.jpg

img_0229.jpg

img_0245.jpg

Annak idején, a város nyugati féltekéjén, ezen a helyen, ahol most egy városrész épült fel, hatalmas mező és rét borította a földet. A löszös talaj miatt az építkezések sokáig akadoztak, de végül mégis felépült a Rudolfsheim-Fünfhaus kerület, mely az akkoriban 5 éves Rudolf koronahercegről kapta e nevet. A jelenlegi csarnok 1995-re lett kész, viszonylag fiatal építmény. Jól debütált, hamar megkedvelték a helyiek, és ide szoktak az őstermelő vidékiek. A piacon 86 állandó stand van, jó időben ez egészül ki a vidékről érkezőkkel, idénytől függően akár 65 elárusító hellyel.

img_0212.jpg

img_3503_1.jpg

A nyitvatartás igazodik a munkaidőhöz, a kofák hétfőtől péntekig reggel 6-tól este fél nyolcig várják a vevőket, szombaton pedig 5-kor zárnak, addigra az asszonyok kényelmesen bevásárolnak. A gasztronómiai helyek is reggel hattól reggeliztetnek, és este 8-ig etetik a vendégeket.

img_3517.jpg

Megközelítés:  U3-as metró, Johnstraße megálló, de itt jár a 10A és a 12A jelzésű busz, valamint a 49-es villamossal is idejutunk. (30 euró feletti vásárlás esetén az első óra parkolás ingyenes.)

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt