Az Oscar és az osztrákok

Ki gondolta volna, hogy több mint 100 jelölést összeszámol ez a kis ország, beleértve nemcsak az osztrák származásúakat, de azokat is, akik az egykori monarchia területén születtek és aktívan használták a német nyelvet. Sokan közülük már elszármaztak innen, amikor ölükbe hullott a nagy érdem. Most rövidfilmmel szállnak versenybe.

Idén Bécsben is nagy izgalommal figyelik a neves amerikai díjátadó ünnepséget. Patrick Vollrath német forgatókönyvíró és rendező osztrák-német koprodukcióban készült filmjét, az „Alles wird gut”-ot (Miden jó lesz) Oscar-díjra jelölték a legjobb rövidfilm kategóriában.

oscars_ap.jpg

A rendező, Patrick Vollrath a szakmát a Bécsi Filmakadémián, nem kisebb mestertől, mint az Oscar-díjas Michael Hanekétől leste el. Diplomamunkájával szállt versenybe, mellyel a kritikusok elismerését már elnyerte és nevét a nagyközönség is megismerte. Nem rossz start a 30 éves rendezőnek. Bár ő maga német születésű, az egész stáblista és a film finanszírozása osztrák eredetű.

patrick_vollrath_vis2015_opening_alles_wird_gut.jpg

A film egy családi drámát mutat be, egy kétségbeesett apa küzdelmét lányáért, szülői felügyeleti jogáért. Az Oscarért amerikai, francia, ír filmekkel száll versenybe. Az alkotás főszereplője Julia Pointner, egy Bécsben élő, 10 éves, osztrák kislány,

514320024_640.jpg

Ha sikerül és nyer, olyan neves elődök nyomdokaiba léphet, mint a legtöbb Oscar-díjjal büszkélkedő Billy Wilder forgatókönyvíró és rendező, aki egykor a monarchia területén született, aztán Bécsben tanult az egyetemen, majd amikor felvette az amerikai állampolgárságot, hullottak ölébe az Oscarok. (hatszoros Oscar-díjas)

590_am_wilder_about.jpg

1929 óta, amióta osztják az Oscart, 113 osztrákot (illetve származását tekintve idevalósit) jelöltek a díjra, és közülük 37 el is nyerte az arany szobrocskát. 1967-ig szinte rendszeresen jöttek a tengerentúlról a hírek arról, hogy nyert az alpesi ország valamelyik művésze. Ebben komoly érdeme volt Max Steiner zeneszerzőnek is, aki egymaga, amellett, hogy 300 filmzenét is szerzett, 24 szeres jelölt és háromszoros kitüntetett. (Ebben a házban született, a 2. kerületben.)

img_5433.jpg

img_5435.jpg

Nagy és hosszú szünetet követően pár éve visszatornázták magukat az osztrákok a filmes élmezőnybe. Köszönhetően Stefan Ruzowitzkynak, aki 2008-ban a legjobb idegen nyelvű film rendezői díját kapta a Die Fälscher (A pénzhamisítók) című filmjéért.  

oscar-2013-elf-nominierungen-zwei-preise-fuer-oesterreich-41-45436709.jpg

die-falscher-german-front-cover-25423.jpg

Aztán Christoph Waltz, először 2010-ben, majd 2013-ban a legjobb férfi mellékszereplőként kapta meg a szobrot, és a Djangoval totál befutott, ami azért nagy szám, mert Maximilian Schell (legjobb férfi főszereplő díjat kapta még 1962-ben, az Ítélet Nürnbergben c. filmbeli alakításáért) óta nem akadt német nyelven beszélő színész, aki Oscart nyert volna.  

joooooooo.png

Hogy idén bekerül-e egy újabb alkotás a sorba, és bővül-e a 37-es lista, ezt várja mindenki lélegzet-visszafojtva. Már csak pár nap, és megtudjuk, hogy jelöltből, vagy díjazottból lesz-e eggyel több. 

dd90a83290972c4c9e22375bda4a2653.jpg

Fotó: internet

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt