Az ötödik legnagyobb bevásárlóutca Bécsben

A patinás, régi kereskedőcsaládok elkerülték ezt a környéket, legfőképpen azért, mert a város határától távol esett. Amikor a város terjeszkedni kezdett, valamikor a 19. század környékén, akkor csatolták ezt a részt Bécshez. Most viszont egyike a legnagyobb bevásárlóutcáknak. A Meidlinger Haupstrasse vonzza a vevőket.

Hogy eljárt-e az idő felette, majd a jövő mutatja meg. A bevásárlóutcáknak sok ma a konkurense. A plázák, az online vásárlás, a szakosodott boltok elcsábítják az utcán csatangoló vásárlót. Magunk között szólva, ma már kevésbé trendi, ám mégis van, aki kedveli. Bár összesen 74 utcáról állítják, hogy kiszolgálja a vevők vásárlási szándékát, valójában a bécsiek 5-ről beszélnek, amikor bevásárlóutcákat emlegetnek. Ezek egyike, épp ötödik a sorban, a Meidlinger Haupstrasse, a 12. kerületben.

img_0731.jpg

img_0678.jpg

Kényelmes a megközelítése. Az utcát két metró fogja közre. Egyik végén az U6-os, a Bahnhof Meidling, a másik végén az U4-es metró repít a központból, pontosan a Karlsplatztól ide. A megálló az utca nevét viseli, nem lehet eltéveszteni. Itt is van egy híd, méghozzá a Bécs folyón átívelő Lobkowitzbrücke.

img_0674.jpg

Megvan, két éve, hogy utoljára jártam erre, most ahhoz képest nézem, milyen változások mentek végbe. Az elárusító terület mérete, felteszem, változatlan, maradt 37.500 négyzetméter, ami nem csekély, még egy plázához mérten sem.  25 éve tartja a frontot, állja a versenyt a csilivili bevásárlócentrumokkal szemben. Utca, ahol mindig akad alkalmi vétel, még ha sokat is jár érte az ember.

img_0711.jpg

A közel 1 kilométer hosszú sétálóutcán nem jár autó, sem busz, jószerivel csupán egy zebra állja utunk, de azon hamar átjutunk. Csak gyalogosok poroszkálnak rajta, boltról, boltra járva, akciók, leértékelések után kutatva. A kirakatoktól semmi nem vonja el a figyelmet, átadhatjuk magunkat a vásárlás élvezetének. Lássuk, milyen a választék.

img_0751_2.jpg

Feltűnően sok kávézó nyílt, melyek kedves hangulatot kölcsönöznek, a vásárlásban megfáradt ember ezekben lazíthat egyet. Enni, falatozni, valamit bekapni több helyen is lehet. Az utcán vehetünk sült gesztenyét, virslit, kebabot és a látványra is guszta nyalánkságok sem rosszak, izgatóan kelletik magukat.  

img_0791.jpg

img_0792_2.jpg

img_0761.jpg

Úgy veszem észre, most valahogy több az olcsó, kevésbé színvonalas választékkel bíró bolt. Egyre több a diszkontáruház, mindenütt akciók, leértékelések, az amúgy is alacsony árréssel rendelkező termékeken. Hozzáteszem, nemcsak most, a téli kiárusítás idején, hanem szinte mindig van valami megvenni érdemes termék. A Takko változatlanul népszerű, és a Kik is rendkívül olcsó.

img_0676.jpg

img_0720.jpg

A nagyobb áruházláncok is tartanak itt fent outletet és boltot. A Kleider Bauer üzlete minőségi árukkal van tele, és jóval kedvezőbb áron, mint a központban. A cipős boltokban sem rossz a választék, ismert márkák utolsó párjait rendre remekül leértékelik. A Schuequadrat például kizárólag márkás cipőket árul, igaz, mérethiányosan, de annál jobb árban.  

img_0787.jpg

img_0734_1.jpg

De itt van a Triumph, az Orsay, vagy a Turek, ahol most épp leértékelések, és szezonvégi kiárusítások mennek.

img_0697.jpg

img_0775.jpg

img_0740.jpg

Az utcát két éve felújították, új térkövek kerültek rá, de megmaradtak a jellegzetes, mozaikkal díszített épületek, melyek egyébként itt Bécsben, a szociális bérlakásokra jellemzőek. És ha valaki engem kérdez, hogy érdemes-e ellátogatni ide, a válaszom egyértelműen igen.

img_0728_1.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt