Az ügyvéd válaszol

Jogi rovatunkban az osztrák jogszabályi kérdésekben eligazodni szándékozó olvasóinknak nyújtunk segítséget, szakértőnk, Dr. iur. Nagy Levente B. bécsi ügyvéd segítségével.

Egyre több fiatal költözik Ausztriába, és egyre többen alapítanak családot, vállalnak gyermeket. Hogy mennyi ideig tart a szülési szabadság, milyen jogok illetik meg a szülőket, és hogy mekkora a gyes mértéke, arról olvashattok az alábbi bejegyzésben.

. Ausztriában a szülési szabadság legalább 2 hónapig kell, hogy tartson, és legfeljebb a gyermek második születésnapját megelőző utolsó napig tarthat. Bizonyos esetekben azonban, ilyen az ikerszülés, a koraszülés, valamint a császármetszés, ez a minimális időtartam 20 hétre is nőhet.

. A szülési szabadság legkorábban az úgynevezett terhességi védelmi időszak végén veszi kezdetét. Ez a terhességi védelmi időszak normális esetben a szülés után nyolc héttel végződik.

. Bizonyos feltételek mellett a szülők a szülési szabadság 3 hónapját elnapolhatják, későbbre halaszthatják, a gyermek 2. és általában 7. születésnapja közötti időszakban élhetnek vele.

. A szülői szabadság kétszer osztható meg az anya és az apa között. A szülői szabadságnak azonban minimum két hónaposnak kell lennie.

. A munkavállaló anyák az úgynevezett védelmi időszak (szülői szabadság) alatt heti juttatást kapnak az illetékes társadalombiztosítási intézménytől, ami a szülést megelőző 13 hét nettó átlagkeresetének felel meg.

. A köztisztviselők a szülői szabadság idejére a munkáltatótól kapják a fizetésüket. Ezt követően a szülői szabadság végéig a munkavállaló már nem fizetést, hanem átalányt vagy jövedelemarányos gyermekgondozási segélyt kap.

. A munkaviszony különleges védelem alatt áll, és csak különleges feltételek megléte esetén szüntethető meg. Ez a védelem a szülési szabadság lejárta után 4 héttel megszűnik.

Dr. iur. Nagy Levente B. az osztrák ügyvédi kamarában bejegyzett Bécsben tevékenykedő ügyvéd. Diplomáját a Bécs Egyetemen (Uni Wien) szerezte, doktori értekezését a Bécs Gazdasági Egyetemen (WU) védte meg, nagy nemzetközi cégeknél szerzett szakmai tapasztalatot, idén önálló ügyvédi irodát nyitott Bécsben.  

web: https://www.nagy.law/hu

 

Kérem, vegyék figyelembe, hogy a válaszadó legjobb tudása szerint válaszol, de jelen leírásban is kizárja a válaszokra, illetve azok következményeire vonatkozó bárminemű felelősségét.