Az ügyvéd válaszol

Jogi rovatunkban az osztrák jogszabályi kérdésekben eligazodni szándékozó olvasóinknak nyújtunk segítséget, szakértőnk, Dr. iur. Nagy Levente B. bécsi ügyvéd segítségével.

Cégalapítás az e heti témánk. Miután magyar állampolgárok szabadon alapíthatnak céget Ausztriában, egyre többen érdeklődnek, hogy az osztrák iparűzési törvény szerint milyen engedélyek beszerzése szükséges egy kft. (korlátolt felelősségű társaság -GmbH) létrehozásához.

Úgymint Magyarországon, Ausztriában is több vállalkozási forma létezik. Az egyik leggyakoribb osztrák társasági forma a Gesellschaft mit beschränkter Haftung, röviden GmbH (magyarul: Korlátolt felelősségű társaság, kft.).

A GmbH olyan gazdasági társaság, amely meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével indul és amelyben a tagok kötelezettsége alapvetően csak saját vagyoni hozzájárulásuk befizetésére terjed ki.

A cég minimum törzstőkéje 35 000 euró, aminek legalább felét, azaz 17 500 eurót kell annak alapításakor befizetni a cég újonnan megnyitott számlájára, amit később, az alapítás megtörténte után folyószámlává alakít át a bank. Az alapítandó GmbH azonban az alapítás során azt is kedvezményheti, hogy a törzstőke 10 000 euróra csökkenjen (Gründungsprivilegierung). A privilégium igénybevételét viszont a cégnévben fel kell tüntetni. Ez az alapítási kedvezmény 10 évig érvényes, de azt követően a törzstőkének el kell érnie a minimum 35 000 eurót.

Mikre kell odafigyelni azoknak, akik egy osztrák GmbH alapítása mellett döntenek?

Az osztrák GmbH-alapítás első lépcsője a társasági szerződés elkészítése. A GmbH alapításához egy társasági szerződés, azaz egy alapító okirat szükségeltetik.  A társasági szerződés megkötéséhez közjegyzői okirat szükséges és legalább a következőket kell, hogy tartalmazza:

. a cég neve és székhelye

. a társaság tevékenységi köre

. a törzstőke nagysága

. az egyes tagok törzsbetéti részaránya

A társasági szerződés természetesen további szabályokat is tartalmazhat, mint például: nyereség felhasználása, illetve kisebbségi jogok. Az osztrák jog alapján a tagok egymáshoz fűződő jogviszonyukat viszonylag szabadon szabályozhatják.

Az osztrák GmbH-t, úgy, mint a magyar kft.-t, létrehozhatja egy, vagy több személy is. Az alapító lehet magán-, vagy jogi személy, belföldi vagy külföldi, aki egyben a cég ügyvezető igazgatói posztját is betöltheti, és meghatározott tőkerészével kötődik a céghez.

A társasági szerződés elkészítése mellett azt is figyelembe kell venni, hogy a GmbH nem működhet ügyvezető nélkül. Ügyvezető lehet a társaság tagja, kívülálló személy és cég is. Abban az esetben, ha az ügyvezető kívülálló személy, akkor ajánlatos tevékenységét munkaviszonyi szerződésben konkretizálni. A GmbH-nak lehet több ügyvezetője is. Ebben az esetben akár mindegyikük önállóan is képviselheti a céget. Természetesen együttes cégjegyzésre is van lehetőség.

A GmbH viszonylag rövid idő alatt bejegyzésre kerül. Miután a közjegyzői okirat beadása megtörtént 2-3 hét alatt a cégbíróság általában már ki is bocsátja a végzést, ami igazolja, hogy a társaság hivatalos jogi személyiség, s rendelkezik cégjegyzékszámmal. Ezután a GmbH ügyvezető igazgatója kérvényezheti is az osztrák, illetve EU-s adószámot is.

GmbH alapítása költségekkel jár, amelyek magukba foglalják a társasági szerződés és további szükséges okiratok (ügyvezetői igazgató szerződése, aláírás címpéldány, taggyűlési határozat) elkészítését, a cégkönyvbe történő bejegyzést, a bírósági illetéket, a beadvány elkészítésére vonatkozó ügyvédi munkadíjat, a hitelesítésre vonatkozó közjegyzői díjat.

További várható költségek az iparűzésiengedély-igényléssel kapcsolatban merülhetnek fel.

Dr. iur. Nagy Levente B. az osztrák ügyvédi kamarában bejegyzett Bécsben tevékenykedő ügyvéd. Diplomáját a Bécs Egyetemen (Uni Wien) szerezte, doktori értekezését a Bécs Gazdasági Egyetemen (WU) védte meg, nagy nemzetközi cégeknél szerzett szakmai tapasztalatot, idén önálló ügyvédi irodát nyitott Bécsben.  

web: https://www.nagy.law/hu

 

Kérem, vegyék figyelembe, hogy a válaszadó legjobb tudása szerint válaszol, de jelen leírásban is kizárja a válaszokra, illetve azok következményeire vonatkozó bárminemű felelősségét.