Az ügyvéd válaszol

Jogi rovatunkban az osztrák jogszabályi kérdésekben eligazodni szándékozó olvasóinknak nyújtunk segítséget, szakértőnk, Dr. iur. Nagy Levente B. bécsi ügyvéd segítségével.

 

E heti témánk: a kollektív szerződés. Egyre több honfitársunk próbál szerencsét Ausztriában, és egyre több magyar cég (mezőgazdasági, építőipari) küldi ki alkalmazottait munkavállalás céljából. Ezekben az esetekben különösen fontos a kollektív szerződés ismerete, illetve az abban foglaltak betartása.

Miért fontos a kollektív szerződés?

Az Európai Unióba való belépéssel a magyar vállalkozásoknak, cégeknek lehetősége nyílt arra, hogy saját munkavállalóikat átmeneti időre kiküldhessék Ausztriába. Ilyen esetekben azonban a küldő vállalkozásoknak több osztrák jogszabályt be kell tartaniuk, így többi között eleget kell tenniük bizonyos, az osztrák kollektív szerződésekből eredő kötelezettségeknek.

A kollektív szerződés olyan vállalatoktól független írásos megállapodás, amelyet egyrészről a munkáltatói érdekképviseleti szervezet (például Osztrák Gazdasági Kamara Wirtschaftskammer Österreich), és másrészről a szakszervezet (például Osztrák Szakszervezetek Szövetsége, Österreichischer Gewerkschaftsbund, ÖGB) kötött meg.

Mit tartalmaz a kollektív szerződés?

Általánosságban elmondható, hogy a kollektív szerződések a két fél munkaviszonnyal kapcsolatos együttes érdek- és hatáskörét szabályozzák. A kollektív szerződések tartalmazhatnak például szabályokat a munkaidővel és a minimálbérrel kapcsolatban, illetve a bérezéshez használt besorolási kritériumokat.

Ausztriában a minimálbérezést, illetve a bérminimumot, a különjuttatásokat, mint az üdülési hozzájárulást és a karácsonyi jutalmat, csak a kollektív szerződések szabályozzák.

A kollektív szerződéseket, a törvényekhez és rendeletekhez hasonlóan kötelező betartani. Hatályukon belül és az adott alkalmazási területén belül (iparág, szakterület, szellemi, illetve fizikai dolgozók) minden munkaviszonyra kötelezően alkalmazandók. Így a kollektív szerződéseknek nagyon nagy jelentősége van Ausztriában.

Azok a munkavállalóikat Ausztriába kiküldő vállalkozások, amelyek nem tartják be a rájuk vonatkozó kollektív szerződést, magas közigazgatási bírságra számíthatnak. Az alábbi linken megtalálhatóak az Ausztriában alkalmazandó kollektív szerződések: Kollektivverträge finden – WKO.at

 

Dr. iur. Nagy Levente B. az osztrák ügyvédi kamarában bejegyzett Bécsben tevékenykedő ügyvéd. Diplomáját a Bécs Egyetemen (Uni Wien) szerezte, doktori értekezését a Bécs Gazdasági Egyetemen (WU) védte meg, nagy nemzetközi cégeknél szerzett szakmai tapasztalatot, idén önálló ügyvédi irodát nyitott Bécsben.  

web: https://www.nagy.law/hu

 

Kérem, vegyék figyelembe, hogy a válaszadó legjobb tudása szerint válaszol, de jelen leírásban is kizárja a válaszokra, illetve azok következményeire vonatkozó bárminemű felelősségét.