Az ügyvéd válaszol

Jogi rovatunkban az osztrák jogszabályi kérdésekben eligazodni szándékozó olvasóinknak nyújtunk segítséget, szakértőnk, Dr. iur. Nagy Levente B. bécsi ügyvéd segítségével.

E heti témánk: az ingatlanvásárlás. Egyre több honfitársunk települ ki Ausztriába, és egyre többen szánják el magukat, hogy ingatlant vásároljanak. De vajon tisztában vannak-e a befektetni szándékozók, hogy mire érdemes ügyelni, ha ilyen nagy fába vágják a fejszéjüket? Szakértőnk ezúttal arra hívja fel a figyelmet, milyen szempontokat tartsunk szem előtt ingatlanvásárlás esetén, illetve milyen járulékos költségekkel kell számolnunk.

Az Európai Unióba történő belépéssel nemcsak cégalapításra, de ingatlanok vásárlására is megnyílt a lehetőség. Ausztria területén Magyarországról származó természetes és jogi személyek közvetlenül vásárolhatnak ingatlant.

Az ingatlanvásárlás menete

Mivel egyes tartományok bizonyos esetekben szűkítik a külföldiek által történő ingatlanszerzés lehetőségét, mindenképpen tanácsos a hivatalos ajánlattétel előtt az ingatlan jogi átvilágítása.

Miért van szükség az ingatlan jogi átvilágítására? 

A jogi átvilágítása sok szempontból fontos, hiszen kiderülhet akár az is, hogy a megvásárolni kívánt ingatlant nem lehet rövid távon kiadni, bérbe adni. Ilyen, illetve egyéb ismeretek birtokában a vevő akár el is állhat a vételtől, megelőzve ezzel a későbbi bonyodalmakat.

Az ingatlanvásárlás lebonyolítása

Az ajánlattételt követően kerül sor a szerződés megkötésére, amit vagy a megbízott közjegyző, vagy a megbízott ügyvéd készít el. Az osztrák ingatlan vásárlásánál formális szabályokat is be kell tartani, ilyen például a szerződés megkötésekor az aláírások közjegyző által történő hitelesítése.

A szerződés aláírása után a vevőnek a vételi árat a megbízott ügyvéd, vagy a közjegyző letéti számlájára kell átutalni. Ez az összeg egészen addig zárolva lesz, amíg a vevő tulajdonjoga bejegyzésre nem kerül.

Az ingatlanvásárlás várható költségei

Az ingatlanvásárlás nem olcsó mulatság Ausztriában. A vevő az alábbi pluszköltségekkel kell, hogy számoljon:

  • Ingatlanátruházási adó: 3,5 % (az ingatlan vételárából)
  • Ingatlannyilvántartásba-vétel díja: 1,1 %
  • Ügyvédi/közjegyzői díjak: 1,5-2,5 % (+ÁFA)
  • Ingatlanközvetítői díj: 3 % (+ÁFA)
  • További költségek (aláírások hitelesítése stb.)

 

Dr. iur. Nagy Levente B. az osztrák ügyvédi kamarában bejegyzett Bécsben tevékenykedő ügyvéd. Diplomáját a Bécs Egyetemen (Uni Wien) szerezte, doktori értekezését a Bécs Gazdasági Egyetemen (WU) védte meg, nagy nemzetközi cégeknél szerzett szakmai tapasztalatot, idén önálló ügyvédi irodát nyitott Bécsben.  

web: https://www.nagy.law/hu

 

Kérem, vegyék figyelembe, hogy a válaszadó legjobb tudása szerint válaszol, de jelen leírásban is kizárja a válaszokra, illetve azok következményeire vonatkozó bárminemű felelősségét.