Babette könyvei és ételei Bécsben

Akkor most egyek, igyak, kávézzak, könyvet olvassak, finom sütit nassoljak, vagy főzni tanuljak, esetleg vacsorához való különleges fűszert vásároljak? Nem is tudom, hány az egyben, pedig csak egy lokálba mentem be.

A szakácskönyvek eldorádója, illatozó fűszerkereskedés, egy hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető kávézó, ahol a gőzölgő fekete mellé saját készítésű tortát kínálnak, és hétfőtől péntekig délben finom ebéddel várnak. Igen, ez mind egyben, egy helyen. Bécs 1. kerületében, az Am Hof 13. alatt, egy barokk épületben.

IMG_9042

Babette. A nevet Karen Blixen, a Távol Afrikától szerzőjének egyik novellájából, a Babette lakomájából kölcsönözték. A művet egyébként meg is filmesítették, és lényegében arról szól, hogy a főszereplő rávilágít a konyhaművészet titkára, ünneppé varázsolja az étkezést, mely összekovácsolja és közösséggé formálja egy dán kis falu népét. Valami ilyesmi köszönti itt is a betérőt. Életigenlés, főzés, sütés. És szinte minden kellék, mely örömmé varázsolja az ember életét.

IMG_9045

Milliónyi receptkönyv. Szinte beleszédülök, ahogy a választékot végigböngészem, mintha a világ minden tájáról idesereglett volna mindaz, amit valaha ebben a témában kiadtak. A tulajok szerint több mint 2000-et összeválogattak. Sűrűn állnak egymás mellett, összetapadnak, mint liszt a mártásban. Belelapozok némelyikbe, angol és német nyelven íródott a legtöbbje.

IMG_9050

Ha különleges recept akad a kezünkbe, fűszert is találunk melléje. Egy izgalmas, aromákkal teli világ tárul elénk, a nyugalom szigetén, a bolt közepén. Pikáns, ismeretlen, egzotikus vidékről idesereglett növények, melyeket a tulajdonosok a saját manufaktúrájukban kevernek. Dobozokba dugaszolva, kiadagolva, vagy éppen kis faládákban, melyekből a kívánt mennyiséget akár magunk is kimérhetjük, várnak kóstolásra, vásárlóra. 150-féle fér a választékba. Mindből jut egy a polcra.

IMG_9048

IMG_9047

Egyébként workshopokat, főzőkurzusokat is rendeznek, ahol megtanítják, melyik ételhez milyen egzotikus fűszerek mennek, recepteket osztanak meg, sütni tanítják a betérőket, vagy éppen felolvasóesteket szerveznek, melyeken új könyveket mutatnak be. Klubként is üzemelnek, visszajáró vendégekkel.

IMG_9062

Egyébként jó itt megpihenni, a meghitt, otthon melegét sugárzó, barátságos atmoszférát élvezni. A kényelmes, süppedős olvasófotelbe belehuppanni, kicsit olvasgatni, vagy hátra vonulni, és a kedélyes kávézóban egy jót traccsolni.

IMG_9049

IMG_9061

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt