Barokk pompa Bécs mellett – Schloss Hof

Nagy kanállal ették az életet, Prinz Eugén és Mária Terézia is imádta a vidéki létet, ha tehették, itt fogadták vendégeiket. A táj szépsége és csendje kapta meg őket.

A Schloss Hof Ausztria legnagyobb barokk kastélya vidéken. Savoyai Jenő építtette, és bár a Belvedere-t és a téli palotáját is szerette, ez a hely lett a kedvence. Mint korának legvagyonosabb embere, volt gondja arra, hogy mindenből a legjobbat rendelje. A tervezést és építkezést ki másra is bízhatta volna, mint a sztárépítész Johann Lucas von Hildebrandtra. Ő kapta a feladatot, hogy maradandót alkosson. Szó, mi szó, megtette, nem csalódott senki benne.

img_5065.jpg

img_5133.jpg

A kastély 10 évig épült, mire 1730-ra elkészült. Savoyainak még 6 éve maradt, hogy élettel megtöltse, és élvezze a közel 70 hektáros területet. Nem tétlenkedett, sőt, barokkos túlzásokba esett, fogadásokat, bálokat, vadászatokat, nagy vendégeskedéseket szervezett.  

img_5152.jpg

img_5268.jpg

img_5146.jpg

De nem csak ő, hanem a tulajdonosok sorában őt követő Mária Terézia is. Amikor a herceg utód nélkül elment, örökösének, az unokahúgának kínált a császárnő egy csinos kis összeget, hogy a kastély az övé legyen, melyet aztán a férje nevére íratott és neki ajándékozott. Ferenc István haláláig gyakran időzött a család itt, akiket nemcsak a csodás kastély és a kilátás, de a lenyűgöző kert is magával ragadott, a császárnőt pedig az uralkodás terheitől megszabadított. Legalábbis ez áll a kastély kert felőli homlokzatán.

img_5177.jpg

img_5241.jpg

Később, amikor Mária Terézia megözvegyült, Franz Anton Hillebrandt, az udvari építész még egy emeletet épített a kastélyra, akkor alakult ki mai arca. Az európai barokk egyik legremekebb mesterművét akkortájt a Versailles-ihoz hasonították, melynek hét teraszos, barokk kertje különösen pompás.

img_5187.jpg

img_5234.jpg

A rengeteg virág, a sétányok, a lugasok, az egyenletesen ültetett bokrok, a szökőkutak és a szobrok fogva tartják a tekintetet. A pompát 44 szobor növeli, mely az udvart díszíti.  

img_5225.jpg

img_5198.jpg

img_5121.jpg

Az „orangerie”, ahogy az üvegházakat nevezik, azoknak az egzotikus ritkaságoknak, különleges növényeknek adnak helyet, melyeket a nagy hadvezér hódító útjairól beszerzett. Kettő is van belőlük, egymással párhuzamosan elhelyezve.

img_5070.jpg

img_5273.jpg

A kastélyt igazi, vidéki majorság veszi körbe, gazdasági, kiszolgáló épületekkel, istállóval, állatokkal kiegészülve. A kert öt hektáron terül el, beültetve fűszernövényekkel, ritka zöldségekkel, bokrokkal és gyümölcsfákkal, melyek terméseit bárki szabadon szedheti és eheti.  

img_5310.jpg

img_5314.jpg

Rengeteg az állat, amelynek csodájára a gyerekek járnak. Összesen 240-et számlálnak. Többségük őshonos, osztrák, vannak lovak, fehér szamarak, juhok, mangalicák, állítólag még négyszarvú kecske is akad, és persze magyar fajták, szürke marhák és rackajuh. Az igazi farmról természetesen a szárnyasok sem hiányoznak. 

img_5294.jpg

img_5327.jpg

A kastély múltját meg nem tagadja, ma sem tétlenkedik benne senki, annyi a program és a látnivaló, hogy az ember alig győzi követni. A hedonista életmód a hely szellemébe kódolt. Családosoknak, kertimádóknak remek program.

img_5081.jpg

Bécsből a Hop on Hop off busz visz ki. Belépő felnőtteknek 13 euró, 6-18 éveseknek 8 euró, a kisebbek pedig ingyen bemehetnek. A családi jegy (2 felnőtt és három gyerek) 34 euró. img_5102.jpg

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt