Bécs 5 legjobb fagyizója

Ha nagy a meleg, legjobban egy fagyi hűti le a belsőnket. Ha rászántad magad, hogy nyalakodsz, akkor tedd ezt a legjobb helyeken. Mutatom, hol érdemes! 

Az osztrák fagyievő nép. Nincs még egy ország Európa szerte, ahol annyi fagylaltozó jutna egy emberre, mint Ausztriában.  Az alpesi ország rekorder e téren, 15 ezer lakosonként nyílt egy. Ezzel még Itália sem vetekedhet. És a trend nemhogy csillapodna, folyamatos a boom a császárvárosban. Csak Bécsben van több mint 150. Ezek közül került ki az ország 10 legjobb fagyizójának több mint a fele. Lássuk az öt legjobbat, ahol biztosan kiemelkedő minőségű fagyit kapunk.

img_6228.jpg

Nem csoda, hogy befutott az országos lista második helyére a Veganista. Míg meg nem nyitottak, a bécsiek szójatej alapú, krémes fagyikat csak a szupermarketekben kaptak. Ma sokféle fagyi közül választhatunk, melyeket a szójatej mellett rizs-, zab- és kókusztejből készítenek, nyírfacukorral, agávéval és juharsziruppal édesítenek. A nagy kedvenc a narancs-olivaolajos és a sáfrányos, de ugyancsak menő az egzotikus gyümölcsből készülő. Első osztályú hely az ínyenceknek, a laktóz érzékenyeknek, az allergiával küszködőknek. Ha mindezt nem tudnám, elmennék mellette, hisz nem olyan vonzó külcsínre. Az ár itt a legborsosabb, egy gombócot 1,70-ért adnak. 

img_6217.jpg

img_6219.jpg

Cím: 7. kerület, Neustiftgasse 23.

Az Eis-Greisster az előkelő 4. helyen áll az országos listán. A bécsiek nagy kedvence, igen ritka, hogy nem áll sor előtte. Fagyira szakosodtak, év közben zárva is vannak. Egy kicsi, de annál édesebb üzlet, melyet biotermelők üzemeltetnek. Stílusos a belseje, klassz a fagyi minősége, bio minden alapanyaga. Ha a régi ízeket keressük, itt a helyünk. 25 féle kézműves fagyi szerepel a terítéken, ebből 6 vegán. Szezonális választékuk izgalmas, jól fogy a spárga, a bodzavirág, a medvehagyma és a kecskesajtos fagyija. A szokásosnál valamivel drágább, egy gombócot 1,50-ért mérnek. 

img_6013_1.jpg

img_6025_2.jpg

Cím: 1. kerület, Rotenturmstrasse 14.

Leones Gelato a 6. az országos listán, Bécsben az előkelő harmadik helyet foglalja el. Ahogy a neve is mutatja, az olasz fagyi szerelmesei találnak itt második otthonra. A hagyományos, klasszikus kézműves fagyikért állhatunk itt sorba. Hogy minden bio és természetes alapanyagból készül, ezt már szinte meg sem kell említeni. Különösen finom a nugát, a vaníliás, a mogyoró és csoki fagyija, de a gyümölcsösök is olyanok, mintha a termés frissen hullott volna épp le a fáról.

img_6170_1.jpg

img_6161_1.jpg

Cím: 8. kerület, Lange Gasse 78.

Eissalon am Schwedenplatz. Őskövület Bécsben, több mint 100 éves, és a kezdetektől ugyanaz a család igazgatja. Kisujjukban van a mesterség csínja-bínja. 26 féle kreáció az alap, de szezonban ez 130-ra is felfuthat. Bio minden alapanyag. A klasszikusok mellett legújabb alkotásaik is igen népszerűek, próbáljuk ki például a maracuja- kávést, de jó az avokádós is, mindkettő igen krémes. Idén a fagyizó az országos listán a 7. helyen végzett. Nincs túlcicomázva a neve, egyszerűen megjegyezhető, és a címet sem kell különösebben keresni, a neve jelzi, merre kell menni. Egy gombócot itt 1,30-ért adnak. 

img_5999.jpg

img_6010.jpg

Cím: 1. kerület, Franz-Josefs-Kai 17.

Eissalon Tuchlauben az egyik legismertebb, hagyományosan bevezetett, tolonganak érte a bécsiek. 20 féle specialitással, szezonálisan változó kínálattal. Bécs központjában egy nagyon hercig kis fagyizó, hogy itt is magasabbak az árak, mint az átlag, azt csak akkor érti és fogadja el az ember, ha nyal egyet. Valóban remek fagyi készül a műhelyben. A nugátos és az erdei gyümölcsös fagyijáról híres, most éppen a somból készült a sláger. 1962 óta van a piacon, a tulajdonosok olaszok. Az országos listán idén a 9. helyre kerültek. Minél több gombóc kerül a tölcsérbe, annál olcsóbb az egységár, a ház specialistása viszont 2,30-at kóstál. 

img_6032.jpg

img_6036_1.jpg

Cím: 1. kerület, Tuchlauben 15. (a másik: Karntner Ring 1.)

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozzon a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt