Rudolf, a tragikus sorsú trónörökös – magánéleti intimitásokkal tűzdelt tárlat egy Bécs melletti kastélyban

Rudolf, a tragikus sorsú trónörökös magánéletét idézik meg Alsó-Ausztriában, Bécstől alig egy órányi autóútra, az ország legnagyobb vidéki barokk kastélyában, a Schloss Hofban.

Savoyai Jenőnek akadt meg a szeme a Morva-mezőn álló várkastélyon, melyből aztán reprezentatív nyári rezidenciát varázsolt. Halálát követően került Habsburg kézbe, Mária Terézia búsás vagyont fizetett érte, és ajándékozta oda szeretett férjének, I. Ferencnek. Ide, ebbe a pompás főúri környezetbe került a tárlat, mely bepillantást enged Rudolf, a tragikus sorsú trónörökös magánéletébe. A bejáratnál tábla figyelmeztet az új rendre, vigyázz, tartsd a távolságot a kastély területére lépve.

Nem is találhattak volna ennél csodásabb helyet, mely a drámai múlton enyhít valamelyest. A történelem legrejtélyesebb halálesete kötődik a nevéhez, melyet a mai napig számtalan legenda leng körbe. A tárlatnak azonban nem ez, hanem a trónörökös magánélete a fő témája, Sisi fia, Rudolf címmel.

A tárlat magánéletének intim mozzanataiba enged bepillantást. Mutatja, mennyire szeretett utazni, hogy imádta a természetet, és egyik kedvenc elfoglaltsága a vadászat lett. Apjával ez kötötte leginkább össze, egyéb kérdésekben más volt a véleménye, nehezen barátkozott meg azzal, ahogy Ferenc József a birodalmat irányította, radikális nézeteket vallott, reformokra vágyott.

Sisi valamennyi gyermeke közül Rudolf hasonlított rá a legjobban, ő örökölt legtöbbet természetéből. Sokat olvasott, művelt, felvilágosult, érzékeny, gyors felfogású és mindenre nyitott férfi volt. Anyja magyarok iránti szeretetében is osztozott. A depresszióra hajlamos ifjú egyébként több nyelven, csehül, magyarul, franciául kiválóan beszélt. A nagy műveltségű, olvasott ifjú sosem élte ki ambícióit, sosem foglalhatta el magát azzal, ami valójában érdekelte. Mindig mások igényeinek, elvárásainak kellett megfelelnie. Márpedig ezt a legnehezebb egy érzékeny léleknek teljesítenie.

A tárlat górcső alá veszi a nőkhöz fűződő sajátos viszonyát is. Rudolf kilógott a Habsburg-házból minden tekintetben. Miután elsőszülött nővére Magyarországon életét vesztette, az anyakirályné alkalmatlannak találta Sisit arra, hogy a gyermekeit nevelje. A trónörökös oktatását magának követelte. Sisit elsőszülött lánya, Sophie halála után az udvarban nem sokáig volt maradása, útnak indult, hogy enyhítse fájdalmát, magára hagyva kisfiát, akinek a nevelését 6 éves korától férfiakra bízták. Rudolf három nőhöz kötődött, nagymamájához, Sophie főhercegnőhöz, nővéréhez Gizellához és nevelőnőjéhez, aki fontos szerepet töltött be az életében. Az anyját persze egyik sem pótolta, Rudolf hiába is bálványozta, nem volt szoros a hozzá fűződő kapcsolata.

Rudolf életébe a házassága sem hozott megnyugvást. Amikor a belga hercegnőt, Stefániát feleségül vette, azt elsősorban a dinasztia iránti kötelességből tette. Rudolf érzelmileg kevésbé kötődött a nejéhez, nem hozta a házasság sem közelebb a szívéhez. Az egész város arról beszélt, hogy Rudolf milyen aktív szerelmi életet él. Több nővel volt afférja, mint ahánynak a nevét tudta, szívét pedig a közhittel ellentétben nem Vetsera Mária, hanem Mizzi birtokolta. Bármennyire szerette volna, egész életében nem akadt egy nő sem, akit szeretett, és aki őt viszont szerette volna. Nem találta az igaz szerelmet, hiába kereste. A nőkkel nem volt szerencséje.

A kiállítás 2020. március 21-től november 20-ig tekinthető meg.

Fotó: saját/weboldalak

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt