130 éve született Egon Schiele – szülőhelyén, Tullnban emlékeznek meg róla

130 éve annak, hogy az osztrák fenegyerek Alsó-Ausztria egyik városában, Tullnban, a pályaudvar mellett megszületett. E jeles eseményre szülővárosában is megemlékeznek, méghozzá egy kiállítással ünneplik.

Tulln. Egy kisváros Alsó-Ausztriában, Bécstől bő félórányira, légvonalban csupán 27 km, szelek szárnyán alig 20 perc. A partját a Duna mossa, szép kirándulni arra. Mindössze 16 ezer ember lakja, és felettébb büszkék arra, hogy itt született az osztrákok szupersztárja, és rövidre szabott életének harmada is ide kötötte.

1890. június 12-én, még az is lehet, hogy vonatfüttyre született a város világhírű gyermeke, Egon Schiele. A család ugyanis a pályaudvaron lakott, ahol a papa egy szép szolgálati lakást kapott. Volt benne konyha, nappali, háló és gyerekszoba. Ez utóbbin a kis Egon lánytestvéreivel osztozott, akiket a legkevésbé sem zavart, hogy a kisfiú mindene a rajz volt.

Már egészen kiskorában szenvedélyesen rajzolt, utálta az iskolát, hisz ott nem űzhette kedvenc hobbiját. Igen korán megmutatkozott semmihez sem fogható, kiemelkedő tehetsége, egyénisége, de mindkét szülő a tanulást erőltette. Az összes leckefüzetét telerajzolta, és ha elfogyott a hely, a padlón folytatta. A vonatokat az ablakból tanulmányozta és elsők között vetette papírra, sokáig ez volt a kedvenc témája. (Schiele egykori otthona, szülőháza a pályaudvaron látogatható a nap 24 órájában.)

A Duna-korzón található az Egon Schiele Múzeum, melyet az egykori börtönből alakították át emlékhellyé, méghozzá abból az apropóból, hogy a festő több megrázó rajzot készített Neulengbach egyik börtöncellája lakójaként, ma a jubileumi kiállításnak ad otthont.

A kétszintes múzeum földszintjén található hermetikusan elzárt kis teremben, az úgynevezett kincses kamarában (Schatzkammer) a festőóriás 13 eredeti művét láthatjuk az úgynevezett akadémiai időszakából, köztük nagybátyja, Leopold Czihaczek portréját, aki apja halála után az árván maradt kisfiút gyámságába fogadta.

Schiele, aki már gyerekként kiemelkedően tehetséges volt, rövid élete során több mint háromezer művet alkotott. A mostani tárlat az úgynevezett akadémiai időszakára fókuszál, mely nem tartott olyan soká. Három év volt csupán. Emellett az emeleten felsejlenek előttünk Schiele életének legfontosabb állomásai: Tulln mellett Klosterneuburg, Neulengbach, Krems, Mühling, no és természetesen Bécs. A tárlat pikantériája, hogy az installációknál a két testvér, Melanie és Gerti, valamint a sógornő, Adele elbeszélései Schielét szinte életre keltik. Az eredeti magnófelvételek egy fiatal, Amerikából érkezett művészettörténésznek, Alessandra Comininek köszönhetően maradt fenn.

Az Egon Schiele. És lőn egy zseni („Egon Schiele. Das Werden eines Genies“) című tárlat 2020. november 29-ig látogatható Tullnban, az Egon Schiele Múzeumban.

Fotó: saját

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Bécsi fekete Facebook közösségéhez: itt